Вятърната енергия и развиващият се свят ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Вторник, 04 Януари 2011 14:02, EcoMedia

 

Американското правителствo обяви планове за 300 милиона долара финансиране на проекти за възобновяема енергия в развиващите се страни. На срещата бе представен и нов проект за намаляване на емисиите на метан от производството на текила в Мексико. Но какво се случва в действителност?

На срещата като че ли всички се съгласяват, че това са само малки стъпки, а глобалните инвестиции за намаляване на климатичните промени все още са неадекватни и недостатъчни.

В световен мащаб, инвестициите в чиста енергия тази година възлизат на около 200 млрд. долара - по-малко отВятърна енергия половината от 500-те милиарда долара годишно, които според икономистите са необходими в следващите десетилетия за да се ограничи глобалното увеличаване на температурите до под 2-3 градуса. Въпреки това, се забелязват и някои положителни тенденции. Изненадващо е, че чистата енергия вече не е приоритет само на развитите държави. Те вече са изпреварени от развиващите се държави и то не само от Китай. За първи път вятърната енергия в развиващите се страни тази година изпреварва тази в развитите. Основният „виновник” затова е Китай, следван от Индия, Мексико и други развиващи се страни. Всички те са увеличили много капацитета си за производство на вятърна енергия. За сметка на това, някои държави като САЩ например, изостават през 2010 г. спрямо напредъка си от 2009 г.

"Идеята, че вятърната енергия е само за богатите страни е доказано погрешна", казва Стив Сойър, генерален секретар на Световния съвет за вятърна енергия (GWEC). "Ако политиката, свързана с използването на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), е в застой в индустриализирания свят, то поне се развива в ключови развиващи се държави“. Това противоречи на традиционния мироглед от 20 век, при който развиващите се страни винаги следват развитите. 

А къде стоят САЩ във всичко това? Някъде към дъното... Те изостават доста при производството на вятърна енергия, спрямо нивото си от 2009 г. Това не остана незабелязано и критиките към САЩ на срещата в Канкун го доказват.  "Вървим в погрешна посока", заяви Денис Боде, главен изпълнителен директор на Американската асоциация за вятърна енергия. Той обяснява, че тази несигурност в политиката по отношение на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се отразява зле на околната среда, тъй като необходимата ни енергия продължава да се добива от въглища и други изкопаеми горива. Както и на работните места, които няма как да се увеличат.

Все пак, на срещата в Канкун и САЩ получиха похвали. Те бяха отправени към управниците на Калифорния, Колорадо и Охайо – за тяхната политика в подкрепа на ВЕИ и откриването на нови работни места.

А къде ли е мястото на България в цялата тази бъркотия? И не е ли въпрос само на време някой да започне да ни критикува, така както се появяват критиките, отправени към САЩ? Времето ще покаже.

/Със съкращения/

Автор: Петър Петров

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..