https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Отпадъците - зеленият енергиен ресурс ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 17 Януари 2011 15:07, Via Expo

 

Отпадъците дълго време бяха един подценяван ресурс. На дневен ред вече стои въпросът не как да се отървем от тях, а как да оползотворим високите им материални и енергийни стойности.

 

“Енергията от отпадъци" ще e специалният акцент на тазгодишните международни изяви – “Save the Planet” /конференция и изложба за управление на отпадъци и рециклиране/ и Конгрес и изложба за ЕЕ и ВЕИ /енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници/. Те ще се проведат паралелно в периода 13-15 април 2011, ИЕЦ, София.

 

Форумите ще привлекат интереса на инвеститори, финансисти, представители на държавната и общинска администрация, експерти от региона на Югоизточна Европа.

 

Организаторите от Виа Експо са поканили над 80 лектори от 15 държави, които ще представят добри практики и ще споделят своите виждания относно перспективите за развитие на пазара в областта на модерната зелена енергетика и отпадъците.

 

Делът на енергията от отпадъци в общата енергийна консумация все още е малък. По данни на WtERT Germany (Съвета за проучвания и технологии за производство на енергия от отпадъци) предвижданията за 2020 г. са относителният дял на енергията от отпадъци в общия дял енергия от ВЕИ да се увеличи с 82% за ЕС.

 

Градове без боклуци или индустрия без отпадъци – възможно ли е това? Петър Ракин, IHIS, Сърбия  ще представи най-екологичната и енергийно-ефективна система за двустепенно плазмено третиране на отпадъци.

 

Презентацията на Технологичния институт на Токио се фокусира върху разработването на  интегрирани технологии за конвертиране на неизползваните ресурси от твърди отпадъци и биомаса в енергийни ресурси с висока добавъчна стойност. Друг интересен момент е темата на Aндрея Боденхаген от Solar Integrated Technologies GmbH, Германия, която ще представи проект за фотоволтаични инсталации върху функциониращи депа за отпадъци. Той ще демонстрира как соларните системи могат да превърнат неизползваемите площи в доходоносен обект.

 

На 12 април ще се проведе за първи път Балкански соларен бизнес форум. Целта му е да се даде конкретна информация за възможностите за инвестиране и производство на фотоволтаични устройства и централи в региона на Югоизточна Европа.

 

Другите теми на двата  форума, които ще се дискутират, са електричество от ВЕИ, енергийна ефективност и децентрализирана енергия, финансиране нa ЕЕ и ВЕИ проекти, интелигентни преносни мрежи,  управление на отпадъците и рециклиране.

 

Сред изложителите са световноизвестни компании - Enercon, Global Wind Power, Fronius, Hyundai, voestalpine Krems, PowerWind, Vestas, Phono Technologies Switzerland, Franki Grundbau, Eurosol, Siemens, Polytechnik, Alukoenigstahl, SME Wind, IDS Solar и български фирми като motto engineering, Ecoconcept, Апекс Солар, Невен-ЗИГ Солар, Соларпро, СТС Солар, Лонгман Холдинг,  Крис 94, Електро-Соларни Системи, Екоел, Севатех, Ерато Холдинг, K.A. Технолоджи и мн. др.

 

Австрия е една от водещите страни в сферата на управлението на отпадъците и рециклирането. Тя е страната във фокус на “Save the Planet” и нейният богат опит ще бъде представен от австрийски фирми. Друг участник в изложбата е Recycling Bulgaria, която е специализирана в разработване и доставка на технологии и цялостни решения (проекти „до ключ") в областта на рециклирането. Номенклатурата на предлаганите продукти включва  балиращи машини, контейнери, преработващи и сортиращи съоръжения.

 

За повече информация: www.viaexpo.com

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..