https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Toshiba ще строи соларна централа за 1,2 млрд. долара в България ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 21 Януари 2011 13:19, Investor.bg

В Ямбол ще бъде построена една от най-големите централи за енергия от слънцето в света с подкрепата на японското правителството, пише местният вестник

Toshiba ще строи соларна централа в ЯмболТoshiba и Tokyo Electric Power ще построят в България една от най-големите соларни електроцентрали в света с подкрепата на японското правителство, съобщи японският бизнес вестник Nikkei, цитиран от АФП.

Централата ще бъде построена в Ямбол до март 2012 г. на цена над 100 млрд. йени (1,2 млрд. долара), пише вестникът.

Още миналата година се появи информация, че Toshiba планира соларна централа в Ямбол, като цитираната тогава от Ройтерс инвестиция беше значително по-скромна - около 4 млрд. йени (над 47 млн. долара).

Toshiba, Tokyo Electric, японската търговска компания Itochu и подкрепената от правителството Innovation Network Corp. of Japan ще създадат местно съвместно дружество, като ще инвестират общо около 50 млрд. йени.

Европейската енергийна компания CEZ Group също ще участва в съвместното дружество с до 20 млрд. йени, според информацията на вестника.

Японският министър на икономиката и промишлеността Банри Кайеда и българският енергиен министър Трайчо Трайков ще постигнат споразумение за подкрепа на консорциума на среща в началото на следващата седмица, пише Nikkei.

От 22 до 26 януари премиерът Бойко Борисов ще бъде на  работно посещение в Япония, като в българската делегация заедно с други министри е включен и Трайчо Трайков, съобщиха от пресцентъра на правителството вчера.

„Вярно е, че Toshiba провежда различни дейности за развитие на соларна енергия в България”, посочва говорител на Toshiba. „Не можем обаче да коментираме конкретен проект и нищо не е решено още."

Централата ще започне дейност с производствен капацитет от около 50 хил. киловата. Постепенно капацитетът ще бъде увеличен до 250 хил. киловата за пет години, сочи информацията на бизнес всекидневника.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..