ЕС предвижда внос на слънчева енергия от Сахара следващите 5 години ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Петък, 09 Юли 2010 01:36, CSR Europe

"Европа ще внесе за първи път слънчево-генерирано електричество от Северна Африка в рамките на следващите пет години" каза в неделя, Европейскя комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер

 

Европейският съюз стартира проекти, за да превърне изобилната слънчева светлина в пустинята Сахара в електрическа енергия за гладна Европа. Модерната схема се надява да допринесе за постигането на целите си, а именно поне 20% от енергията в европа да бъде доставяна от възобновяеми източници през 2020 г..


Слънчеви батерии в Сахара

"Мисля, че някои новите технологии, които идват в следващите 5 години ще могат да захранват със стотици мегавати европейския пазар," заяви Йотингер след среща с министрите на енергетиката от Алжир, Мароко и Тунис.


Той каза, че тези първоначалните обеми ще идват от малки пилотни проекти, но значителното количество електричество, ще бъде в хиляди мегавата, като големите проекти проекти, включително от 400 милиардния проект DESERTEC .

 

"DESERTEC като цяло е една визия за следващите 20 до 40 години с инвестиции на стотици милиарди евро", каза Йотингер. "За да се интегрират по-голям процент от възобновяеми енергийни източници, вятърна и слънчева енергия, има нужда от време."


ЕС подкрепя изграждането на нови кабели на електроенергия, известна като "inter-connections:, по течението на Средиземно море, който пренася тази възобновяема енергия от Северна Африка към Европа.


Някои екологични групи предупредиха тези кабели могат да бъдат използвани вместо да внасят без възобновяема електроенергия от въглища и газ топлоелектрически централи в Северна Африка.


"Това е добър въпрос, но не е въпрос да се унищожи нашия проект", каза Йотингер. "Този въпрос трябва да даде добър отговор и затова ние трябва начини да се гарантира, че вносът ни на електроенергия е от възобновяеми енергийни източници."


Той каза, че смята, че това е технологично възможно да се наблюдава вноса на електроенергия за ЕС и се установи дали те идват от възобновяеми източници и изкопаеми горива. "Този въпрос трябва да бъде решен в следващите години", каза той.

Биоенергия

Слънчеви субсидии

Консорциумът DESERTEC включва големи фирми като Siemens, RWE и Deutsche Bank. Очаква се те да търсят публични средства за проекта.


Йотингер каза помощ на ЕС, може да включва помощ координиране на заинтересованите страни, и актуализиране на Регламентите за да позволи на внесената електроенергия да се движат по европейските граници, и предпроектни проучвания за финансиране.


От перспективата на субсидии от Европейския съюз, или на Европейската комисия, позволяващ на държавната помощ за фирми, участващи в проекта, той заяви, че ще стане ясна, след като консорциумът е представил подробен бизнес план.


Йотингер каза трите енергийни министри на срещата в столицата Алжир изпрати сигнал те са готови да изградят инфраструктурата и общите правила на пазара е необходимо да се позволи търговията с електроенергия от възобновяеми източници с Европа.


Той противодейства на опасенията, изразени в миналото от някои длъжностни лица в Алжир, че проектът може да включва европейците използват север природните ресурси на Африка.


"Възобновяеми енергийни източници са един двупосочен партньорство, тъй като електричеството, произведено тук, е за вътрешния пазар на страните от Северна Африка", каза той.


"Може би един по-голям процент от електроенергията ще се изнася в Европа, но в същото време имаме за износ на технологии, инструменти, машини, експерти, и затова е истинско партньорство, а не само на партньорство чрез продажба и чрез закупуване."

 

 

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..