https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Globul и WWF организират почистване на националните природни паркове на 8 юни ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 06 Юни 2013 16:55, Globul

За пета поредна година GLOBUL и международната природозащитна организация WWF ще проведат съвместната си кампания „Национален ден на природните паркове“.


Инициативата ще се състои на 8 юни, събота. В рамките на деня, доброволци от цялата страна ще се включат в почистването и обновяването на инфраструктурата в 11-те природни парка на България - „Витоша”, „Рилски манастир”, „Златни пясъци”, „Врачански Балкан”, „Русенски Лом”, „Странджа”, „Шуменско плато”, „Българка” край Габрово, „Сините камъни” край Сливен, „Персина” край Белене и „Беласица”.


На официална пресконференция в София, програмният директор на WWF България Веселина Кавръкова и Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика” на GLOBUL, представиха целите на инициативата и разказаха повече за дейностите, предвидени в рамките на тазгодишното й издание. По време на събитието своята мотивация за участие споделиха и редица известни лица - посланици на кампанията. Тази година сред тях са телевизионният водещ Венелин Петков, актьорите Георги Низамов и Филип Аврамов, писателят Калин Терзийски, радио водещият Симеон Колев, музикантът Дани Милев, групите Gravity Co и Roots Rocket.


Тазгодишната кампания се провежда под мотото „Не създавай нови видове”, а целта й е да покаже как отпадъците, изхвърлени сред дивата природа, могат да се превърнат в своеобразен нов вид, който оставя своя дългосрочен отпечатък върху естествената флора и фауна в района. В подкрепа на инициативата, в Националния природонаучен музей е изложена специална експозиция от „нови природни видове“, която може да бъде разгледана до края на август 2013 г.


Благодарение на организираните за пръв път лекции, които ще се проведат непосредствено преди почистването във всеки от природните паркове, участниците ще имат възможност да научат повече за растителните и животински видове, характерни за съответния парк. По време на почистването доброволците ще могат да заснемат специфичните видове, които срещнат, като най-добрите снимки ще бъдат отличени с награди.


GLOBUL и WWF ще осигурят всички необходими принадлежности за почистването (найлонови ръкавици и чували), а на някои места доброволците ще могат да се възползват от организиран транспорт. Благодарение на партньорството на ЕКОПАК, в парковете „Витоша”, „Врачански балкан”, „Русенски Лом” и „Златни пясъци“ е организирано и разделно събиране на пластмасови отпадъци.


Повече информация за сборните пунктове и начални часове на инициативата по места е публикувана на www.globulgreen.bg.


WWF България организира инициативата „Национален ден на природните паркове” за пръв път през 2007 г., а от 2008 г. насам тя се провежда с подкрепата на GLOBUL. За общо шестте години в кампанията са се включили близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 тона отпадъци. В рамките на инициативата в природните паркове са изградени 12 моста и са поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за правилно поведение в планината. През изминалата година в парковете бяха изградени и нови кътове за отдих.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..