Климатичната срещата в Доха приключи без конкретни ангажименти на участниците ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Вторник, 11 Декември 2012 15:22, WWF

 


Доха, Катар – Без конкретни договорки и ангажименти между участниците приключи тазгодишната среща на върха на ООН, посветена на климатичните промени, която се проведе в Доха, Катар. 

Този резултат е безкрайно разочароващ и се случва в година, когато бяха отбелязани над 400 топлинни рекорда и въздействието на изменението в климата порази хората навсякъде по света.


В началото на срещата, много неправителствени организации обещаха да продължат борбата за създаване на глобално споразумение за климата до 2015 г. 

"Някои развити страни на практика абдикираха от преговорите, като се отдалечиха от последните си ангажименти и отказаха да поемат нови. Държави като Полша, Русия, Канада, САЩ и Япония буквално се пазаряха", коментира Саманта Смит, ръководител на глобалната група на WWF „Климат и енергия”.

"Научните заключения и опита на хората потвърдиха, че борбата с изменението на климата вече е изключително належаща. Всяка година има значение и бездействието на правителствата увеличава риска за всички нас”, допълни тя. 

Ключов въпрос, по който не беше постигнат напредък на срещата в Доха беше необходимостта от реално намаляване на емисиите. Не бяха поети и конкретни финансови ангажименти за справяне с изменението на климата, като основа за ново глобално споразумение, което да влезе в сила до 2015 г.

„Надеждата за промяна е все още жива. Хората, които са засегнати от изменението на климата ще отстояват твърдо правото си на сигурност, безопасност, храна, вода и чиста енергия, както и за спиране на проектите, базирани на изкопаеми горива. На срещата в Доха за първи път стана ясно, че милиони хора по света изискват истинско лидерство за справяне с изменението на климата"
, казва Тасним Ессоп, ръководител на делегацията на WWF на срещата.

***********
Във връзка с приключването на срещата в Доха, като част от Коалиция за климата – България, WWF ви кани на заключителен дебат.  

Заповядайте, на 14 декември, петък 2012 г., от 18.00 ч. в Центъра за култура и дебат “Червената къща”, Червена зала. (http://www.redhouse-sofia.org/ Events.aspx). 

По време на събитието ще се дискутират проблемите на политиките за реагиране на климатичните промени в България, Европа и света. Входът е свободен.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..