https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Часът на Земята 2014 обедини граждани, общности и институции в конкретни природозащитни акции по цял свят ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Вторник, 01 Април 2014 15:19, WWF

 

Милиони хора в над 160 страни и 7000 града се включиха в традиционната акция на WWF Часът на Земята. Тази година WWF фокусира вниманието на хората, загрижени за здравето на планетата, върху хиляди възможности за опазване на природата в отделни държави, региони и общности. Част от тях са обединени в платформа за Часът на Земята 2014 – Earth Hour Blue – която събира проекти и идеи за опазване на планетата на едно място. Освен това, в духа на инициативата, всеки може да започне свой проект и да го качи на платформата. Така всеки, който иска да направи нещо за природата може да избере в кой проект да се включи.

 

Часът на Земята 2014В много страни, WWF организира забавни събития, за да привлече вниманието на хората към проблемите на опазването на околната среда. В Тайван участниците в Часът на Земята 2014 направиха минимаратон – 4км на тъмно, покрай Реката на Любовта в Гаосюн. Над 1500 човека се включиха в това събитие, облечени като животни или растения.

 

Токио посрещна Часът на Земята с целодневни събития и арт инсталации – една от които е яйце със светещи сфери, които се захранват само ако някой върти педалите на велосипед.

 

В Лондон пък 60 „панди“ преминаха в танцуващ парад пред някои от емблематичните сгради на града.

 

За пръв път тази година изгаснаха светлините на храмовия комплекс Карнак в Луксор в Египет, заедно с пирамидите в Гиза и други известни забележителности като операта в Сидни, Австралия, най-високата сграда в света - Бурдж Халифа („Кулата на Халифа“), статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Таймс Скуеър в Ню Йорк и Тауър Бридж в Лондон.

 

В българския Час на Земята участваха повече градове отколкото досега – 106 общини потвърдиха, че ще изключат или приглушат осветлението на основните сгради и забележителности, за да отбележат събитието.

 

Разград, които традиционно подкрепят инициативата, тази година организираха събития цяла седмица – поетично четене на свещи, велопоход до областта Пчелина, където участниците направили и пролетно почистване на местността.

 

Във Варна, освен официалното изгасяне на светлините на общинската сграда, младежи организираха демонстрация на екстремни спортове, арт работилници и огнено шоу.

 

В Лом също имаше огнено шествие, а участниците пуснаха фенери от биоразградими материали.

 

Часът на Земята 2014Часът на Земята беше подкрепен и от администрациите на културни институции и паметници на културата в страната, които приглушиха или изключиха архитектурно-фасадното си осветление - Исторически музей – Белоградчик, „Археологическият музей” Септември, Статуята на Св. Богородица и камбанарията в Хасково; "Църква Св. Петър и Павел" и "Пантеон на Г. Ст. Раковски" в Община Котел, Регионален Исторически музей Благоевград, Регионална Библиотека Благоевград, Камерна Опера Благоевград, Биг Бенд Благоевград, Общински куклен театър Благоевград, Младежки дом Благоевград, Народно Читалище Благоевград, Център по изкуствата Благоевград, Обединен Детски Комплекс; средновековната крепост "Баба Вида" в гр. Видин, катедралния храм "Св. Димитър Солунски" в гр. Видин, "Кулата на мешчиите" в гр. Враца, читалище "Развитие" – Враца; Дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич, храмовете е „Света Троица" и „Свети Георги" в Добрич; Църквата, читалището и мостовете в града в гр. Луковит, Лапидариумът в Стария Пловдив, Античният театър в гр. Пловдив, Римският стадион в гр. Пловдив, Джумая джамия в гр. Пловдив, Градската художествена галерия в гр. Пловдив, Държавна опера - Русе, сградата на Доходното здание Русе, на Регионален исторически музей - Русе, Паметника на Свободата в Русе; Информационен център „Европа Директно” – Русе, фоновото осветление на крепостта Царевец във Велико Търново, Археологически музей - Велико Търново, регионална библиотека Велико Търново, Ректоратът на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Сградата на Щаба на Национален военен университет "Васил Левски"; сградите на Разградска филхармония, Капански ансамбъл - Разград, Драматичен театър - Разград, Общински културен център Разград, Регионална библиотека „Боян Пенев”, Регионален исторически музей - Разград и 4те къщи музеи в гр. Разград, Художествена галерия - Разград, Музикална школа "Илия Бърнев" - Разград, Музикален дом - Разград, градските читалища в гр. Разград, Археологически парк „Нов живот за миналото“ в Раднево, портите на Стария град Несебър, Държавната опера в Стара Загора, Драматичния театър в Стара Загора, Художествената галерия в Стара Загора, Регионалната библиотека в Стара Загора и Регионалния исторически музей-Стара Загора, Античния форум в Стара Загора, монумента „Птица феникс“ в Стара Загора, Регионален исторически музей в Плевен. Дирекция природен парк "Персина" и на Античната крепост "Димум" в Белене; Градската библиотека в Панагюрище, Театър Дом-паметник в Панагюрище и Историческия музей в Панагюрище и други.

 

Инициативата е подкрепена в световен мащаб от екипа на „Невероятният Спайдърмен II“ – първата въглеродно-неутрална кино продукция. В София няколко малки необикновени паячета и пандата на WWF угасиха осветлението пред кино „Арена-Запад“. Към инициативата спонтанно се присъединиха и участниците от провеждащото се наблизо автомобилно изложение, които изключиха двигателите на емблематичните автомобили за един час.

 

Традиционно в София беше изключено осветлението на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Национална художествена академия, Централен военен клуб, Президентство на Република България, Гранд хотел София, Министерство на инвестиционното проектиране; Министерство на земеделието и храните, Българска народна банка (сградите пл. "Княз Александър I" № 1 и ул. "Московска" № 7), Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването.

 

Благодарение на подкрепата на Столична община в София беше притъмнено и естетическото осветление на Катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски", катедралата "Св. Неделя", пл. Св. Неделя, Народен театър "Иван Вазов", Национален археологически музей, ул. Съборна – 2, Национален дворец на културата, Паметник на Васил Левски, пл. Васил Левски, Паметник на Цар Освободител, пл. Народно Събрание, Статуята "Света София", Софийска градска художествена галерия, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Храм "Св. София" на ул. Париж – 2 и Храм "Св. Седмочисленици".

 

Въпреки че 29 март отмина, 60 + продължава. Всеки, който иска да се да направи нещо за опазването на природата може да подкрепи WWF България или да бъде наше вдъхновение на wwf.bg. До 1 май ще събираме информация какво прави всеки за природата, а на 8 май ще изтеглим 40 печеливши, които ще получат символична награда от WWF.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..