https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Откриха жилище за младежи от домовете за деца в Русенска Област ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Сряда, 19 Октомври 2011 13:22, Фондация за социална промяна и включване

 


19.10.11 | Вчера се състоя официалното откриване на програма „Дом възможност” в центъра на град Русе. Проектът дава възможност на млади хора, които напускат домове за деца, да направят плавен преход към самостоятелен живот далеч от рисковете, предоставени от „улицата”.


Официални статистики на МТСП сочат, че за първото полугодие на 2010 година 80 младежа са напуснали домовете в страната поради навършване на пълнолетие или завършване на образование. Според неофициални данни обаче, за половин година броят им надвишава 130. Без подготовка за тази крачка, младежите се превръщат в една от най-уязвимите групи на нашето общество. Без жилище, работа и цялостна подкрепа те често се оказват жертва на наркопазара, мрежите за проституция, трафик на хора, трудова експлоатация и други.

„Общината няма бюджет да се справи с проблема. Младежите напускат домовете, които са на държавна издръжка и очакват от нас да се погрижим за тях”, споделя Даниела Великова, Директор „Здравеопазване и социални дейности” в Община Русе, през февруари на среща по повод планиране на проекта „Дом възможност”. Великова добавя още, че Общината може да съдейства само с помощ за намиране на жилище на младежите, „но това не решава техните проблеми”. 

Новият проект, който се реализира и финансира от „Фондация за социална промяна и включване” предоставя социална подкрепа на младежите в уютно жилище от семеен тип в рамките на две години. През това време от тях се очаква да участват активно в програма за обучение, водена от професионални екипи. В програмата се работи за развиване на  основни социални умения като: изграждане на пълноценни контакти и общуване, намиране и задържане на работа, трудови навици и умения за работа в екип и под авторитет, управление на лични финанси, управление на домакинството, планиране на краткосрочни и дългосрочни цели и други.

В „Дом възможност” Русе от юни месец живеят четирима младежи, израснали в домовете в с. Стърмен и гр. Лом. Фондацията работи с общо над 10 социални институции в североизточна България, които могат да пренасочват младежите, когато станат пълнолетни към „Дом възможност”.  Центрове по програмата има още в Общините Габрово и Ботевград, с общ капацитет 23 младежа.

На откриването вчера присъстваха Николай Златев, мениджър социална дейност към „Фондация за социлна промяна и включване”, Джил Соупър и Мери Хил от фондация „Фронтлайн”, представители на Общината и други институции и агенции свързани с проекта, както и доброволци и дарители.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..