https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Англо-Американското училище в София е сред най-екологичните училища в Европа ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Вторник, 18 Септември 2012 16:06, CSR News

 

15 Посланици и чуждестранни дипломати и представители на 45 нации откриха уникален международен учебен комплекс в България

Ученици от над 40 националности подариха на директора на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов книга с 300 рисунки на тема: „Какво е България за мен”


САЩ, Великобритания, Турция, Пакистан, Нидерландия, Южна Африка, Катар, Литва, Казахстан, Япония, Ирландия, Ирак, Египет и Дания са някои от страните, чиито посланици и ръководители на дипломатически мисии почетоха официалната церемония по откриването на завършения училищен еко-комплекс Англо-Американското училище в София (ААУ). С новодобавеното към съществуващата сграда гимназиално крило от 9,300 кв. м. училището е готово да отвори врати за още 100 деца.

 


В момента в напълно акредитираната международна образователна програма на ААУ учат 400 ученици от 45 различни националности, а от днес техният брой ще нарасне на 500. 70% от децата са чужденци и 30% - българи. Всяка година програмата за стипендии за талантливи български деца с изявени академични способности дава възможност на още ученици да постъпят в училището.


Учебното заведение е едно от най-екологичните училища в Европа и наскоро получи златен LEED EBOM Сертификат от Американския съвет за зелено строителство (USGBC). Новото крило издига още повече високите стандарти на ААУ чрез впечатляваща библиотека, „зелен покрив” и редица елементи на екологичен дизайн, които подпомагат създаването на възможно най-добра учебна среда. 

„Проектът е уникално постижение на цялата общност”, споделя Марчела Игнатова, Бизнес мениджър на ААУ. „Ученици, родители и учители работиха с архитектите, давайки идеи и обратна информация за проекта. Много е вдъхновяващо да включиш децата в процеса на проектиране – гордеем се с техния принос и благодарим на архитектите от Truexcullins за тяхната креативност и гъвкавост.”

„Този комплекс представя най-добре отличните възможности, които България, София и Англо-Американското училище осигуряват на гражданите на света”, коментира Брайън Долтън, Шарже д’афер на дипломатическата мисия на САЩ в България. 

Ученици от над 40 националности подариха на директора на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов книга с 300 рисунки на тема: „Какво е България за мен”. 

По отношение на екологичната устойчивост на сградата на ААУ, Уорд Милър, Главен съветник по екология в Alpenglow Advisory, каза: „Иновативните технологии, фотоволтаичните слънчеви панели, задоволяващи училищните нужди от електроенергия или термалните слънчеви панели, използвани за осигуряване на топлата вода на сградата, сами по себе си не я правят „зелена”. По-скоро цялостният подход, използван в проекта на училището, го прави „зелено”. Новата водопроводна система на ААУ е идеалният пример за това. Тя съчетава съществуващи технологии по нов начин – например симулира затворения цикъл на водата в природата и така намалява разхода на питейна вода с около 75%. И това е само една малка част от начина, по който училището функционира.”

„За 45 години ААУ изгради една международна общност със силно българско присъствие. Училището има внушителен списък от спечелени награди.  Усилията на ученици и учители доведоха до изключителни постижения в международните изпити. Сега и самата сграда става интерактивно средство за обучение. Тя подпомага членовете на ААУ-общността в непрестанния им стремеж  да бъдат граждани на света и да учат през целия си живот”, каза директорът на Англо-Американското училище, г-н Джеймс Ъркхарт.

 


*************
Англо-Американското училище в София, основано през 1967 г., има 45-годишна история. С 400 ученици в момента и над 2000 бивши възпитаници по света, нашето училище непрекъснато се стреми да насърчи ученето през целия си живот. През 2006 г. училището се премести в своята първа специално построена сграда – истинско бижу на образователния и екологичен архитектурен дизайн, разположена на площ от 7 хектара в Панчарево, в покрайнините на София.

Сградата получи престижната награда „Сграда на годината” за 2006 г. и награди за сграда, съобразена с
околната стреда в конкурси, организирани от Министерството на околната среда и вестник „Капитал” (2009 г.) и Камарата на архитектите (2010 г.). Най-голямото признание дойде през март 2012 г. когато Англо-Американското училище в София получи златен LEED EBOM Сертификат от Американския съвет за зелено строителство (USGBC) за настоящата си сграда.

За да увеличи възможностите за младите хора на България, през 2007 г. Англо-Американското училище в София започна програма за стипендии за талантливи български деца с изявени академични способности. През 2009 г. усилията ни да инвестираме в бъдещето на България и да опазваме околната среда получиха признание – училището получи награда за „Най-добри практики за социална отговорност” от Българския форум на бизнес лидерите. А през 2011 г. нашето училище бе удостоено и с награда за „Качество на услугите” от сп. „Форбс”.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..