https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Съвети за пестене на енергия ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 08 Юли 2010 19:24, ЧЕЗ България

I. От къде да започна, за да повиша енергийната ефективност в дома си?

1. Информирайте се. Енергийната ефективност е тема, която все повече излиза на преден план в обществените дискусии. С течение на времето темата стана все по-разпознаваема и се формираха различни гледни точки по въпроса. Повдигнатият обществен дебат предизвика и култивирането на нови идеи и подходи за по-ефективно енергоспестяване. Неадекватната и прекалена употреба на понятията “био”, “еко” и “енергийно ефективно” обезстойности част от смисъла им. Ето защо, ЧЕЗ България  застава зад твърдението, че енергоспестяването има смисъл единствено ако е отражение на вашия информиран избор.

2. Замислете се. Когато употребявате напразно електроенергия всъщност влияете върху промените в климата. Те включват земетресения, суши, наводнения, пожари, бури. От своя страна подобни катаклизми оказват влияние върху цялостния екологичен баланс на Земята. В свое изследване университетът в Оксфорд предупреждава, че в скоро време хуманитарната система няма да издържи дълго на подобни натоварвания. Когато използваме електроенергията разумно всъщност помагаме и за устойчивото отношение към природата, а и спестяваме пари от сметките си за електроенергия. Нещата са свързани и в сила е правилото “Мисли глобално, действай локално”.

 

II. Как да направя дома си енергийно ефективен без да правя инвестиции?

1. Изключвайте от контактите зарядните “вампири”. Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други персонални устройства. Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото количеството електроенергия, което използват докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано високо.

2. Превключете на режим “Sleep” и “Hibernate” когато не използвате компютъра си. Ако не работите на компютъра си, а сте в нормален режим - това е пилеене на енергия. Минавайки в един от горе споменатите режими пестите енергия.

3. Размразявайте месото като го оставяте в хладилника от вечерта, вместо в микровълновата печка. Употребата на повече от два електроуреда за приготвянето на едно ястие е ненужно и придружено с излишни разходи.

4. Почистететорбичката за прах в прахосмукачката преди да я използвате. Така електромоторът не се затормозява и работи по-ефективно.

5. Не използвайте електрическата печка за всичко, ако имате тостер, електрическа кана или тенджера под налягане. Малките електроуреди са предназначени за приготвянето на малко количество храна за сравнително кратко време. Те имат по-малка мощност и затова консумират по-малко електроенергия. Използването им вместо традиционната кухненска печка ще спести електроенергия.

6. Поставете хладилника по-далеч от готварската печка. Поставянето на хладилника на място, където не е огрят от пряка слънчева светлина, далеч е от отоплителни тела и готварската печка, спестява електроенергия. С всеки един градус над 20°С, потреблението му нараства с около 6 %.

7. Когато е възможно, използвайте програми на пералнята с по-ниски температури. 85% от електроенергията при пускане на пералнята отива за стопляне на водата.

8. Спазвайте инструкциите на производителя, когато пускате пералнята. В инструкциите за ползване на Вашата пералня пише за всяка програма какъв е препоръчителния обем пране и какво количество препарат да използвате. Спазването на тези инструкции гарантират качествена и ефективна работа на уреда. Това правило е в сила при ползването на всички електрически уреди. Така, спестявате средства не само от сметките си за електроенергия, но и от преждевременен ремонт.

9. Включвайте бойлера на нощна тарифа. Използването на нощна тарифа, когато е възможно, няма да спести електроенергия, но това ще намали сметката ви. През зимния период нощната тарифа е от 22:00 ч. до 6:00 ч., а през летния -  от 23:00 ч. до 7:00 ч.

III. Как да инвестирам разумно за повишаване на енергийната ефективност на дома си?

1. Интересувайте се от спецификациите на електрическите уреди, които купувате. Когато купувате нов електроуред е добре да обръщате внимание на енергийните етикети. Според тях електроуредите са разделени на групи от А до G - от най-пестеливи до такива с най-голям разход на електроенергия. Информирайте се и какво е потреблението на електроенергия в режим stand-by, ако електроуредът има такъв (най-често това са телевизорите).

2. В случай, че печете често, снабдете се с фурна на горещ въздух, която ще ви позволи да изпичате ястията равномерно и то при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40 % от необходимата електроенергия.

3. При закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност. Такъв модел е по-скъп от хладилник клас B, но разликата се възвръща с по-ниско потребление на електроенергия.

4. В случай, че хладилникът Ви е над 10 годишен - заменете го с нов. Тази инвестиция може да намали наполовина електроенергията, която изразходвате.

5. Снабдете дома си с добра топлоизолация. По-този начин съхранявате топлината за по-дълго време през студените дни. Освен това, добрата изолация предпазва и от горещините през лятото.

6. Използвайте икономични крушки. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80% от електроенергията при сравнително същото ниво на осветление.

7. Купете си разклонител с много гнезда и ключ за изключване. По този начин с натискането само на едно копче ще можете да изключвате много електроуреди, включително и такива, които харчат доста електроенергия на режим stand-by.

 

Автор: ЧЕЗ Разпределение България

Powered by Web Agency