https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Конференция на ООН за устойчиво развитие Rio+20 ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Вторник, 03 Януари 2012 16:41, CSR News


През 2012 г. светът продължава грижата си за околната среда. Едно от предстоящите събития е Конференцията на ООН за устойчиво развитие.

Форумът ще се състои на най-високо равнище в периода 20-22-и юни. Участие ще вземат държавните глави и официални представители на страните членки на ООН.


Успехът на конференцията зависи от предварителната подготовка на национално и регионално ниво, гласи сайтът, посветен на събитието. Там е достъпна информация за всяка от страните в Общността. Като отговорно лице за България е посочена Рада Чалъкова, национален координатор по докладването, старши експерт в отдел “Стратегии и програми за околна среда” към МОСВ.

Целта на срещата е да осигури обновяване на политическите задължения за устойчиво развитие, поставяне на нови цели, определяне на постигнатия напредък и ангажиментите, които са останалите неизпълнени.

Две са основните теми, върху които ще се концентрира конференцията – зелена икономика в контекста на устойчивото развитие и изкореняване на бедността и институционалната рамка за устойчиво развитие.

Събирането се състои в изпълнение на Резолюция A/RES/64/236 на Общото събрание на ООН.

В Резолюциите 64/236 и 65/152 на ООН е заложено да се състоят три предварителни срещи като подготовка за събитието – една през май 2010 г., през март 2011 г. и третата – непосредствено предхождаща конференцията.В подготовката на ООН са включени Изпълнителният комитет по икономически и социални дейности на Общността, Групата за развитие на ООН и Групата за управление на околната среда.

През 2012 г. се навършват 20 г. от първата среща на върха по въпросите на околната среда. Както през 1992 г., така и сега, събитието ще се състои в Рио де Жанейро, Бразилия. Затова и конференцията е известна като Rio+20.

През 1992 г. на срещата на върха се подписват три конвенции – Конвенция на ООН за биологичното разнообразие, рамковата Конвенция на ООН по изменението на климата и Конвенция на ООН за борба с опустиняването.

България ратифицира Конвенцията за биологичното разнообразие със закон, приет от 37-о Народно събрание на 29.02.1996 г. Конвенцията за изменението на климата става част от българското законодателство на 16.03.1995 г., а Конвенцията за борба с опустиняването влиза в сила у нас от 23.01.2001 г.

Конференцията през 2012 г. отбелязва още една годишнина – 40 г. от първата голяма международна политическа конференция, съдържаща словосъчетанитео „околна среда“ в заглавието си, съобщава Earth Negotiations Bulletin.

В сайта на престоящото събитие, всеки желаещ може да изрази съпричастността си към проблемите на околната среда в раздела „Count Me in“ като „забоде“ името си на карта на света в града и държавата, в които живее. Картата за момента изглежда така:

В страницата има опция „Съобщения на света“. Тя също е достъпна за всеки, който желае да остави послание, свързано с околната среда.


Автор: Анета Стефанова

Източник: energyonline.bg

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..