https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
WWF и Zadrujno.bg продължават дарителската кампания за възстановяване на редките водни лилии по Дунав ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 02 Февруари 2012 14:31, WWF

Международната природозащитна организация WWF и сайтът за групово пазаруване Zadrujno.bg набраха 225 лв. досега в съвместната кампания в подкрепа на работата на WWF по възстановяване на защитените водни лилии в България. Днес е Международният ден на влажните зони, които предоставят среда на живот на най-голям брой редки и застрашени растителни и животински видове по света.


До срeдата на февруари всеки може да дари онлайн сума по избор за кампанията през Zadrujno.bg от страницата

Дарителският сертификат за рядкото красиво цвете е чудесен подарък за Деня на влюбените, с любов и грижа за природата.


WWF ще използва набраните средства за завръщането на водните лилии във възстановената влажна зона на дунавския остров Персин край град Белене, част от Природен парк Персина. 

Водната лилия в естествен вид вече се среща на много малко места в България заради пресушаване на блатата и човешката дейност по реките. В миналото на дунавския остров Персин е било едно от най-големите й находища. Сега обаче се налага да се работи за нейното завръщане там.

В Природен парк Персина преди няколко години бяха възстановени влажни зони. В тях постепенно се завръща дивата природа. Водната лилия е защитено растение. Затова с разрешението на държавата ограничен брой водни лилии от други места в страната бяха прехвърлени на остров Персин през есента на 2011 г. През пролетта на 2012 г. лилиите ще бъдат възстановени във влажните зони там.

С водните лилии се очаква да се завърнат и други редки и застрашени видове - върху листата, които са на самата водна повърхност, например, гнездят птиците рибарки, а във водата под листата се крият щуките.

Това не е единствената работа на WWF в българския участък на река Дунав. През 2011 г. WWF и партньори изградиха платформа за пеликани в една от възстановените влажни зони в Природен парк Персина. Идеята е тя да се използва за гнездене от птиците и да помогне за създаването на нова колония. WWF организира вече две поредни години научна експедиция по Дунав, която проверява състоянието на реката и птичите колонии.


Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..