https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Първата отсечка с екологично улично осветление LED е във Варна ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 03 Декември 2010 11:40, CSR News

 

Вчера във Варна официално бе включено осветлението на първата пътна отсечка в България, оборудвана с осветителни тела по технологията LED.

Проектът включва 186 осветителни елемента клас А, инсталирани по протежение на 3.8 км между Летище Варна и града.Демонстрационният проект е изпълнен  в унисон с Директива 2005/32, приета от Европейския съюз за използване на енергийно ефективни продукти.

LED осветлението е доставено от компанията "Интерсервиз Узунови" – ексклузивен представител на японския технологичен гигант "Шарп" (SHARP) за България.

Варна с еко осветлениеТова е и първият проект за  LED улично осветление с оборудване на японската компания в Европа.

С тази отсечка Варна става първият град в България, който внедрява еко-съобразни осветителни тела.

Освен до значително намаляване на разходите за електроенергия това ще доведе и до значително намаляване на емисиите на въглероден двуокис, а липсата на вредни материали в производствения цикъл на осветителните тела ще предотврати замърсяване на околната среда.

Това каза при откриването на отсечката Хироши Сасаока, президент и изпълнителен директор на компанията "Шарп електроникс Юръп" (Sharp Electronics (Europe) GmbH). По думите му "Шарп" е превърнала опазването на околната среда в неразделна част от своята корпоративна култура. За целта компанията е разработила т.нар.Super Green Strategy – стратегия за екосъобразен бизнес и производство на енергоспестяващи и енергопроизвеждащи продукти в модерни екологични заводи, по утвърдени високи еко стандарти и с отговорно отношение към рециклирането.

Производството на осветителни тела по технологията LED е едно от последните продуктови направления на "Шарп". "Основно предимство на новата технология, освен пълната съвместимост с екологичните стандарти на ЕС, е и голямата икономичност", обясни той. Разликата в мощността между старите лампи и новите по LED технологията е 100 вата. Това гарантира икономия на разходите за електрическа енергия с около 40% при запазване на осветителността на 10 000 лукса.

Гаранцията на новите осветителни тела е 15 години срещу 10 на досегашните, като от SHARP гарантират, че подмяната им за този срок няма да се наложи, тъй като при LED технологията животът на осветителните тела е 60 000 часа.

Само за сравнение крушките от стария натриев тип се подменят поне два пъти годишно. Новите LED лампи не привличат и насекоми, с което се спестяват и средства по почистването им.

"С тези предимства, на практика LED технологията дава между 35 и 40% намаление на разходите за електроенергия и над 90% намаление на разходите за текущо поддържане на уличното и парково осветление, в сравнение с използваните масово в България натриеви крушки", каза Красимир Узунов, управител на "Интерсервиз Узунови".

Новата демонстрационна осветителна система, която днес бе открита във Варна,отговарят на всички изисквания на европейската директива за използване на енергийно ефективни продукти.

"Ние в "Интерсервиз Узунови" съвместно с японския гигант SHARP, сме готови да предложим цялостен проект за обновление на уличното осветление на Община Варна със светодиодни осветителни тела", каза още Красимир Узунов, който е и общински съветник в града.

По думите му очакваната икономия от разходи за електроенергия в община Варна е над 5 млн. лв. за следващите 15 години. Тя ще стане възможна след инсталирането на около 6 000 лампи. "Към тази цифра трябва да бъдат добавени и спестените разходи за поддръжка на уличното осветление в размер на над 15 млн. лв. за следващите 15 години", добави още Узунов.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..