Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова получи Стандарта за бизнес етика на БФБЛ ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Четвъртък, 14 Февруари 2013 15:29, CSR News

 


Министърът на здравеопазването
Десислава Атанасова
закусва с членовете на Форума на бизнес лидерите

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова получи официално Стандарта за бизнес етика на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) от неговия председател Мария Шишкова, която й пожела да продължава да спазва ценностите, които са заложени в него. Министър Атанасова беше гост на бизнес закуска с членове и съмишленици на Форума, по време на която тя очерта накратко стореното под нейно ръководство в здравното ведомство и основните приоритети в работата ѝ през оставащите месеци до края на мандата.


Министърът акцентира върху проекта за национална здравна стратегия 2016-2020 г., представена в Народното събрание през ноември м.г., като елемент от дългосрочната визия на Министерството, и сподели, че се надява стратегията да получи широка обществена подкрепа, за да се гарантира приемственост на политиките и трайност на реформите в сектора.

Министър Атанасова сподели, че лекарствената политика винаги е била неин основен приоритет и в тази връзка предстои замяна на Комисията по лекарствата с Национален съвет по цени и реимбурсиране, който ще заработи от началото на април тази година.

Като друг важен приоритет министър Атанасова изтъкна реорганизацията на спешната помощ, където, по думите й, промените вече дават резултат.

Здравният министър се похвали с отпадането на лимита за лечение на деца в чужбина. През 2012 г. 715 деца са получили помощ от държавата за диагностика и лечение извън страната. Атанасова изтъкна още, че е създадена много добра координация между Министерството на здравеопазването и организациите, които имат отношение към намаляване на броя на изоставените деца в България, като според цитираните от нея данни с около 300 деца е разликата между изведените и настанените в домове за медико-социални грижи.

Като свой неуспех министър Атанасова посочи невъзможността да извоюва по-нисък данък добавена стойност върху лекарствата, както и все още нерешения проблем с избора на екип. Според нея възможният подход е изборът да няма задължителен характер и да се извършва чрез доброволните застрахователни дружества.

Тя посочи, че европейските средства, предвидени за здравеопазване до 2020 година, ще бъдат насочени в три сфери – за реформиране на спешната помощ, за оборудване на лечебните заведения с високотехнологична апаратура и за електронно здравеопазване.

По време на закуската с бизнес лидерите бяха засегнати още редица теми, свързани с квалификацията и непрекъснатото медицинско обучение на специалистите, с напредъка в електронното здравеопазване, перспективите пред телемедицината у нас, възможните мерки срещу изоставянето на новородени деца и др.

В края на срещата модераторът на събитието Зоя Паунова, заместник-председател на Форума и изпълнителен директор на АстраЗенека България, благодари на министър Атанасова за яснотата и конструктивния отговор на въпросите, които бяха поставени от бизнеса, и ѝ пожела успех в следващите важни стъпки за подобряване на здравеопазването в България.

Български форум на бизнес лидерите благодари за любезната подкрепа на „ГлаксоСмитКлайн” България, спонсор на събитието.

 

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..