Програма “Домашни грижи за възрастни, болни и самотни хора” ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 23 Февруари 2012 15:01, Каритас България


Каритас реализира програма „Домашни грижи”, чрез която осигурява комплексни медико-социални грижи на повече от 400 възрастни, болни и самотни хора там, където те се чувстват най-спокойно и добре, в собствения им дом.


От 2002 година до сега са създадени и работят 6 амбулантни служби, които посредством работата на мобилни екипи предоставят комплексни домашни грижи в Русе, Белене, Малко Търново, Раковски, Житница и София, както и обслужват хора от още 8 населени места в близост до посочените градове и села.

 

За възрастните хора, които подкрепят Каритас

Програма „Домашни грижи” предоставя услуги на възрастни хора с ниски и недостатъчни доходи, самотно живеещи и неразчитащи на подкрепата на своите близки, със сериозни заболявания и здравословни проблеми, в невъзможност да се грижат сами за себе си и домакинството. Тя подкрепя хора, които не могат да си позволят ползването на скъпо платени медицински манипулации, живеят изолирано и са с ограничен достъп до здравни и социални услуги, но състоянието им изисква наблюдение и специализирана дългосрочна грижа. 

За екипите на Каритас

Здравната грижа се осъществява от медицински сестри, а в домакинската работа и предоставянето на социалните услуги се включват домашни помощници и социални работници.

С цел поддържане на високото качество на услугите, които предоставят, ежегодно се провеждат обучения с водещи експерти от европейски страни и България. Успоредно с това отделните екипи участват и в различни обучения, провеждащи се на местно равнище. В подкрепа на възрастните хора и мобилни екипи те привличат и обучават и доброволни сътрудници.

Услугите, които предлагат Каритас

Пакетът от услуги включва както медицински манипулации, следене не жизнените показатели и приема на медикаменти, така и грижа за тялото, общо мобилизиране и раздвижване, помощ в домакинството, пазаруване, пране, посредничество в контактите с личните лекари и други социални и здравни институции, придружаване, консултиране, предоставяне на помощни средства и др.

Грижите, предоставяни от мобилните екипи в домашна среда предотвратяват риска от излишно хоспитализиране и настаняване в институция, осигуряват необходимото спокойствие на възрастния човек, че изживява старините си в своя собствен дом и разчита на грижата и подкрепата на специалисти, които му помагат за подобряване и поддържане на здравословното състояние и достойно изживяване на старините.

 

 

Powered by Web Agency
 

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..