https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Испанският опит при възобновяемите източници на енергия ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 13 Април 2011 17:42, Via Expo

 


Испанските власти са създали схема, чрез която за всеки създаден от възобновяеми източници киловат енергия се заплаща с определена сума пари или бонус, в допълнение към сумата, събрана от продажбата на енергията. Този бонус зависи от използваната технология – за въздушна енергия се дават 30 евро/мегават, докато за фото-волтаична енергия се дават между 240 и 270 евро/мегават. За да се създаде цялостна картина и да се представят положителните страни за източниците на възобновяема енергия трябва да се разгледа техния ефект върху цените, въпреки че почти всички подобни източници изискват високи първоначални инвестиции, те имат ниски оперативни разходи и предлагат енергията на пазара на по-ниски цени от „нормалната” енергия.


Друго предимство на възобновяемите източници на енергия е редуцирането на инвестиционния риск. С други думи тези род източници не зависят от цените на даден вид горива (които все по-често ще поскъпват) и така те могат да задържат спокойна своята себестойност. Имено по този начин се нулира и ефекта от чисто стратегическо-политически кризи (напр. ОПЕК). Следователно възобновяемите източници на енергия предоставят дългосрочна сигурност и търговски баланс. 

Подобен род източници на енергия имат и големи предимства за икономиката и природата – в цифрово изражение 599 850 души работят в сектора. Директният принос в икономиката на страната се изчислява на 8 525 милиона евро за 2009 г. В същото време Испания е изнесла за близките страни енергия на стойност 3 024 милиона евро. Същевременно 28.5 милиона тона СО2 емисии са спестени – в паричен израз това са спестявания за 374 милиона евро, при цена на тон СО2 от 13.10 евро. Други вредни газове също са намалени и по този начин общо са спасени 928 000 човешки дни живот (2,692 години) със себестойност от 148 милиона евро. 

Испания е втора в Европа и четвърта в света по отношение на инсталирани мощности за енергия от вятъра. През миналата година в Испания от вятърна енергия са произведени 10,050 MW.  Тази енергия покрива 14% от потребностите от електроенергия за страната. Това количество енергия е достатъчно да покрие нуждите на 9 милиона домакинства в рамките на едно година.

Само за няколко години Испания се превърна в световен лидер и в усвояване на слънчева енергия., не само защото на испанска земя са монтирани една трета от всички соларни системи на земята, а и защото много испански компании разработват, изграждат и управляват много соларни инсталации по света, например в САЩ, Алжир, Мароко, Израел, ОАЕ и др. По инсталирани соларни инсталация Испания е номер 1 в Европа и номер 2 в света.

 

 

 

Powered by Web Agency