https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Бягане с усмивка в подкрепа на бягащите от войната ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Петък, 26 Февруари 2016 12:37, Каритас България

 

В събота, 27 февруари, Борисовата градина в София ще се оцвети в отенъци на бяло и червено. Стотици участници ще се състезават, ще тичат за здраве или просто ще се разходят по краткия маршрут в парка, за да подкрепят Проект „Бежанци”.

 

За втора поредна година веселият маратон „Баба Марта бързала” ще е честване на вековната българска традиция за размяна на мартеници и взаимни пожелания за здраве и щастие.  Като част от билета за участие бягащите ще получат костюми, с които да се превъплътят в героите на празника Пижо и Пенда. Всички, които завършат състезанието по 2-километровото трасе, ще бъдат наградени с мартеница.  Ще има още боядисване на лица, рисуване с къна и още много други забавления.

 

През 2015 г. събитието привлече повече от 200 участника. Организаторите се надяват на още по-голяма посещаемост този път.

 

Проект „Бежанци” е партньорска инициатива на „Каритас София” и „Си Ви Ес България” от 2011 г. насам.  Към днешна дата в нея участват 60 доброволци. Всеки от тях посвещава по 2 часа седмично в продължение на 4 месеца на децата и възрастните в бежанските центрове в София, с които провежда уроци по български и английски език, информационни технологии, спорт, игри, музика и изкуства.

 

Атанас Милимоно, бежанец от центъра в Овча купел, споделя за проекта: „Страхотно е, че тези хора ни преподават езици. Преди да дойда в София, изобщо не можех да говоря английски. Днес се справям много по-добре благодарение на уроците на доброволците”.

 

Мария  Шестакова, участник в проекта, изтъква и ползите за самите доброволци. „Имам удоволствието да съм част от проекта вече година и половина и съм изключително благодарна за това. Работата с търсещи убежище и комуникацията с доброволци и бежанци в проекта ми даде ценен опит и придобити умения, които трудно могат да се опишат с две думи”, казва тя.

 

Всички приходи от благотворителния маратон ще бъдат използвани за инициативите на „Проект Бежанци” в София.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..