https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Четири български училища се включват в международно екосъстезание на WWF ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 25 Октомври 2012 19:05, WWF

 


Виена/София – Ученици от четири български училища ще вземат участие в петото поредно издание на инициативата на международната природозащитна организация WWF и Ерсте банк „Европейски училища за жива планета”. Тази седмица те участваха в стартовото събитие на програмата, след което ще се включат в едноседмична природозащитна академия във Виена. В програмата са включени различни работни семинари и активности,  чиято цел е да предостави информация по актуални екологични проблеми.


Българските участници са 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев” - София, Първо частно училище „Леонардо да Винчи” - Русе, ОУ „Иван Вазов” - Видин и СОУ "Братя Петър и Иван Каназиреви" - Разлог. В състезанието ще се включат общо 33 отбора от Австрия, Хърватия, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Украйна.

След приключването на академията до края на учебната година участниците ще работят върху свои еко проекти, които ще се състезават за традиционната награда на инициативата - едноседмичен природонаучен лагер в Румъния. 

Проектните теми са „Дунав – европейската линия на живота" и "Екологичен отпечатък - глобалните последици от консумацията".

"За пета поредна година нашата инициатива свързва ученици и учители от различни страни, които обичат природата и ние сме нетърпеливи да видим реализацията на тазгодишните идеи”, каза Барбара Таушер, лидер на програмата за екологично образование на WWF.  „Искаме да покажем на учениците възможности да бъдат активни, да изразяват свободно мнението си и да мотивират останалите”, допълни тя. 

Инициативата „Училища за жива планета”  стимулира творческия подход на децата при избор на формат за реализация на проектите им. През изминалите години те варират от образователни кампании, изложби, театрални постановки, улични събития или съвместни инициативи за рециклиране, осъществени с помощта на местните власти.

Развитието на проектите може да бъде видяно в реално време на интернет адрес: http://schools.foralivingplanet.eu. Там участниците ще поддържат дневници на проектите си, ще публикуват снимки и видеа и ще обменят опит. 

"Фондация ЕРСТЕ участва в инициативата Европейски училища за жива планета, за да обогати своите трансгранични проекти за обучение със съществен екологичен аспект ", заяви Доража Еберле, член на Управителния съвет на Фондация ЕРСТЕ. "Подкрепата за образованието означава сериозна ангажираност за бъдещето на Европа. Привличането на вниманието върху екологичните проблеми е устойчив опит както за младите хора, така и за техните учители ",  допълни тя.

Инициативата Европейски училища за жива планета датира от 2008 г. Оттогава в нея са участвали 118 класа от 11 европейски страни и близо 3000 ученика.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..