https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Дунавският регион се превръща в пример за развитие на зелена икономика с инвестиция от 100 млрд. евро ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 24 Юни 2011 14:46, WWF


Брюксел – На среща на европейски държавни и правителствени ръководители в Брюксел днес ще бъде одобрена Дунавската стратегия. Тя предвижда инвестиция от 100 млрд. евро до 2013 г. и целта й е да подпомогне икономическото развитие и просперитета на страните по протежението на най-големия международен речен басейн в света.

С окончателното приемане на документа 14-те държави, които участват в програмата, ще се изправят пред двойното предизвикателство да осигурят икономическо развитие на региона, като едновременно с това запазят неговата природа.


“Дунавската стратегия съдържа набор от инициативи, които ако се извършват поотделно, ще бъдат не просто недомислени, но и направо вредни. Пример в това отношение биха били например инвестиции във възстановяването на силно застрашената дунавска есетра, съчетани с инвестиции в строителство на остарели инфраструктурни съоражения за корабоплаване, които пречат на миграцията и разрушават местата й за хвърляне на хайвер”, обясни Сергей Мороз, експерт „Сладководна политика” на WWF.

“Сто милиарда евро, разпределени правилно, ще превърнат Дунавския регион в модерен и проспериращ, развиван от зеленоориентирано общество, което пази своя природен капитал. Сред нужните инвестиции например са тези в кораби с иновативен дизайн, които пасват на речното дъно, по-ефективни в енергийно отношение сгради, производство на слънчева и вятърна енергия на подходящите места, възстановяване на влажните зони и опазване на биологичното разнообразие. Ние разполагаме с голям потенциал и от нас зависи дали ще го съхраним или унищожим”, допълни още Мороз.

Допълнителна информация:

- В Дунавската стратегия са включени общо 14 страни, осем от които (Германия (Баден-Вюртенберг и Бавария), Австрия, Словакия, Чехия, Унгария, Словения, Румъния и България) членуват в Европейския съюз. Освен тях, в програмата участват още Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и Украйна.

- Въпреки че стратегията няма да привлече допълнително европейско финансиране, 100 млрд. евро от европейските кохезионни фондове вече са предвидени за развитието на Дунавския регион между 2007 и 2013 г.

-  Реките и горите в Дунавския регион осигуряват огромен набор от безплатни предимства, които са безценни за човешкото битие и икономика. Дунавските гори съхраняват въглерод на стойност 29 млн. евро годишно. Един хектар от дунавските влажни зони произвежда блага на стойност 500 евро годишно (като например пречистване на вода, намаляване на риска от наводнения, риболов).

За повече информация, вижте проучването на WWF за екосистемните услуги в басейна на река Дунав тук.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..