https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Sofia Airport Center – устойчивост и функционалност ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 10 Март 2014 17:29, CSR News


Бизнес комплексът Sofia Airport Center (SAC) получи златен сертификат LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) след щателно отчитане на различни показатели на сградата за първата си изцяло офис сграда А2. Това е втората най-висока възможна оценка според международно признатата система за оценяване и тя се дава от Американския съвет за устойчиво строителство. Такъв сертификат притежават само още два проекта в Югоизточна Европа. В България Sofia Airport Center е единственият бизнес комплекс, притежател на златен LEED сертификат.


Сертифицирането по LEED се базира на детайлна оценка на цялостното представяне на сградата и устойчивостта й, включително стратегиите и политиките, използвани при планирането, изграждането, експлоатацията и поддръжката й. Сред редицата отчетени фактори са водната и енергийна ефективност, материалите и суровините, използвани при изграждането, постигнатия в сградите микроклимат, процеса на създаване и унищожаване на отпадъците и др. Оценявани са също така и аспекти като това колко добре се вписва проекта в местната обкръжаваща среда и как информацията за сградата достига до наемателите и служителите в нея.


За успешната реализация на проекта и неговата устойчивост значителна роля имат и подизпълнителите и партньорите, участващи в изграждането на бизнес комплекса и офис сграда А2 в частност. Управлението на сградата се осъществява чрез BMS (Building Management System) на Siemens, която позволява да се намалят разходите и за наемателите, и за собствениците на сградата, предлагайки най-висок клас А+ енергийна ефективност и възвръщане на инвестициите в краткосрочен план. Друг партньор в проекта, компанията BASF, предоставя иновативни решения за подовите покрития на паркингите, техническите и складови помещения на Sofia Airport Center. Подовите покрития от най-висок клас са съобразени изцяло с изискванията на обекта за екологосъобразност, ефективност и дългосрочна експлоатация. Всички системи на химическия концерн, участващи в проекта са без разтворители и снабдени с LEED сертификат. Има още много партньори, чиито висококачествени продукти с доказан стандарт, са използвани за постигане на крайния продукт – сертифицирана устойчива сграда.


Внедряването и използването на екологични материали и последно поколение технологии намаляват оперативните разходи и осигуряват здравословна и комфортна работна среда за служителите. Според проучване, проведено в средата на 2013 г. едни от най-добре платените експерти в България - заетите в IT сектора, считат че сред най-важните фактори на работната среда са наличието на естествена светлина, вентилация и климатизация. Резултатите показват, че 61% от професионалистите във сферата на високите технологии у нас, не са удовлетворени от наличните места за спорт, 48% биха искали да имат покрит паркинг, а едва 33% са доволни от зеленината и градините в офиса.


Оценка за цялостния проект и успеваемостта му, а не само за естетика, функционалност или параметри на сградите, е и престижна награда Prix d’Excellence Awards – България 2013 от Международната федерация по недвижими имоти (FIABCI), която Sofia Airport Center спечели в категория „Офиси”през изминалата година.

При завършването си Sofia Airport Center ще се състои от 180 000 кв.м офиси клас А и 28 000 кв.м складови и логистични площи. Бизнес комплексът се отличава с обширни зелени площи и централно езеро с места за сядане и разходка, разположени на площ от около 5,000 кв.м, които осигуряват приятно място за отмора на служителите. Вътре в офис сграда А2, зимна градина с фонтани и места за сядане, осигуряват приятна атмосфера и през по-студените месеци на годината.


Tishman International, компанията, която притежава, управлява и развива Sofia Airport Center е пионер в развитието на зелени технологии в Източна Европа. В сътрудничество с CleanTech Bulgaria, българска организация, отдадена на насърчаване на устойчивото развитие, тя работи активно за позиционирането на България като източно-европейски лидер в бизнес политиката на устойчиво развитие.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..