https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Експерти обсъдиха план за спасяване на синята хвойна в Природен парк Странджа ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 13 Декември 2013 12:15, CSR News


Бъдещето на единственото находище на синя хвойна в Югоизточна България обсъдиха специалисти на кръгла маса в Малко Търново. Местообитанието му в местността Градището е защитено, но въпреки това застрашено от изчезване. Възстановяването на растителното съобщество е залегнало и в дейностите по проекта за устойчиво управление на ПП „Странжа”, изготвен и реализиран от Дирекцията на парка. Проектът е финансиран от ЕС.


Обследването на природната забележителност и обсъждането на мерки за съхранението й са първият етап от реализацията на тази част от проекта.

Във форума се включиха експерти от РИОСВ и РДГ- Бургас, ДГС – Малко Търново, ОГП „Общински гори” – Малко Търново и ДПП „Странджа”.

Подробно обследване на местообитанието направи д-р Дико Патронов, който чрез мултимедийна презентация проследи развитието му през годините и обобщи причините за превръщането на синята хвойна в застрашен от изчезване вид. В момента в м. Градището има само 8 храста, за които се предполага, че са на над 140 години. Този растителен вид е бил широко разпространен в планината от дълбока древност, но до наши дни е почти изчезнал и е записан в Червената книга. От 1956 година насам заради близостта до турската граница районът е затворен и обезлюден, а последвалото масово залесяване с иглолистна растителност почти е унищожило популацията на синята хвойна и тя се е оцеляла само на едно място. Там в момента има 40-годишна иглолистна гора, която задушава редкия храст. Фактът, че единствено тук, толкова на изток и на такава надморска височина се е запазило това растение, прави находището изключително ценно за България.

За оцеляването, укрепването и разширяването на естественото местообитание на синята хвойна се обсъдиха и планираха спешни мерки, които ще се финансират от проекта.

Находището е на терен, собственост на ОП „Общински гори” – Малко Търново. Собственикът трябва да инициира процедури за делба, промяна на границите, категорията и режима на защитената територия.

Пътищата за възстановяване на природната забележителност, като се ползва и опит на други европейски държави, са няколко: засаждане на фиданки от същия вид – от резници и семена, паша от домашни животни, паша от диви животни. Теренът с новозасадени фиданки, които могат да се вземат от находището на синя хвойна в Кипилово или от ин витро лабораторията на Лесотехническия университет, да е обозначен, за да се отделят те от естествения вид, предложиха специалистите. Според тях местообитанието има голям туристически и научен потенциал.

Обследването на природната забележителност в м. Градището ще бъде последвано от практическите мерки, осъществени от ДПП „Странджа” в рамките на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от Държавния бюджет на Р България, чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, Ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..