https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Български ученици се включват в международна инициатива за опазването на природата ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Петък, 28 Октомври 2011 17:35, WWF

 


WWF и фондация ЕРСТЕ дадоха за четвърти път старта на "Европейски училища за жива планета"

Виена/София – Четири класа от български училища участваха в старта на международната инициатива за опазване на природата "Европейски училища за жива планета" на WWF и фондация ЕРСТЕ. 33 ученици и учители от България и осем други европейски страни се събраха за една седмица на своеобразна академия в Югоизточна Австрия. Тази година участват ученици от Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски", Американски колеж „Аркус” във Велико Търново, СОУ „Цар Симеон Велики” във Видин и СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали.


До края на учебната година класовете ще подготвят индивидуални проекти за опазване на природата по темите "Екологичен отпечатък" и "Дунав". Най-добрите проекти ще бъдат номинирани за заключителното събитие в Румъния през юни 2012 г. Победителите ще бъдат наградени с едноседмичен лагер сред природата на северната ни съседка.

"За четвърта поредна година инициативата свързва ученици и учители от различни страни и култури, които обичат природата", каза Барбара Таушер, ръководител на програмата за екологично образование на WWF Австрия. "С нетърпение очакваме да видим страхотните идеи, които ще бъдат реализирани тази година."

Общо 33-ма ученика и учителя от България, Румъния, Молдова, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Словакия и Украйна взеха участие в едноседмичното обучение, проведено в Илмиц, в австрийския регион Зеевинкел. Чрез семинари и работа сред природата екопедагози и експерти в различни области на опазването на природата от WWF разясниха на учениците между 12 и 17-годишна възраст и на техните класни ръководители проектните теми – „Дунав - пъпната връв на Европа” и „Екологичен отпечатък - глобалните ефекти на потреблението".

"Основният фокус по време на академията е активната гражданска позиция", подчерта Барбара Таушер. "Ние искаме да покажем на учениците възможности да бъдат активни, да изразяват мнението си пред обществото и да мотивират другите да предприемат действия." Учителите подкрепят учениците си само като съветници на проектите. Идеите и реализацията са изцяло дело на децата. През последните три учебни години учениците подготвиха дни на рециклирането заедно с общинските власти, изложби, театрални постановки и кампании от типа „Научи съучениците си”. 

Напредъкът на проектите за опазване на природата може да бъде следен на общодостъпния интерактивен блог. Там ще се публикуват дневниците по подготовката на проекта, снимки и видеоклипове, ще се обменя опит. Ученици, учители и всеки друг посетител на сайта ще може да коментира всяка дейност по проектите.

"Фондация ЕРСТЕ участва в инициативата „Европейски училища за жива планета", за да обогати трансграничните образователни проекти с екологичната тема", обясни Борис Марти, член на управителния съвет на фондация ЕРСТЕ. "Подкрепата за образованието означава да се гледа сериозно на бъдещето на Европа. Споделяйки решения на екологични проблеми в рамките на международен проект, е сериозен нов опит за младите хора и за техните учители."

Екоинициативата "Европейски училища за жива планета" се проведе за първи път през учебната 2008/2009 г. Оттогава досега са участвали 85 класа от 11 европейски страни. Около 2000 ученици на възраст от 12 до 17 г. осъществиха различни екопроекти.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..