Уникален закон в Боливия дава на природата човешки права ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Петък, 15 Април 2011 23:07, Мениджър

 

На Боливия й предстои да приеме първия в света комплекс от законови правила, който дава на природата равни права с тези на човека. Предложението за Закон на Майката Природа се ползва с одобрението на политиците и местните граждани, съобщава „Индипендънт”. То дефинира минералните извори на страната като „благословия” и предвижда радикално нови мерки за ограничаване на замърсяването на околната среда и контрол на индустрията.


Страната, която беше посочена като лош пример от САЩ и Великобритания в хода на преговорите за климата и ограничаването на емисиите въглероден диоксид в държавите, ще установи легално „11 нови права на природата”. Те включват правото на живот и на съществуване, правото на продължаване на жизнените кръговрати и цикли без намесата на човека, правото на чиста вода и чист въздух, правото на баланс и на това да не бъде замърсявана, както и това да не се изграждат изкуствени клетъчни или генно модифицирани структури.

Освен всичко това, новият закон включва и смятаното за спорно от мнозина право на природата да не бъде засегната от големите инфраструктурни и строителни проекти, които нарушават естествения баланс на екосистемите и установения живот на много местни общности в страната.

Според вицепрезидента на страната Алваро Гарсия Линера законопроектът изгражда световната история. Той установява нов вид връзка между човека и природата, която трябва да бъде опазена за следващите поколения. „Земята е майка на всички”, подчертава той.

Законът е част от цялостното преструктуриране на законодателната система на Боливия, което следва промените в конституцията на страната през 2009 г. Той печели широката подкрепа от местното население в Андите, където се съживява култа към духовния свят и където култът към околната среда и природата поставя божеството Пачамама в центъра на живота. Мнозина в Боливия обаче смятат законите за абстрактни и коментират, че те ще се окажат пречка за индустриалното и бизнес развитие на страната.

Боливия открай време е изправена пред множество климатични проблеми заради работата на мините за калай, злато, сребро и други ценни материали в рамките на територията й.


 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..