Конкурс стимулира създаването на български състезателен електромобил ПДФ Печат Е-мейл
CSR за теб - Конкурси за теб
Вторник, 26 Юли 2011 15:34, CSR News

 

"Шел България" и компанията за изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили "Фулчарджър България" обявиха конкурс за проект за първи български студентски електромобил. Той трябва да се зарежда от електрическа инсталация (plug-in) и да вземе участие на финалите на "Шел екомаратон" 2012 година.


Инициативата "Шел екомаратон" е международно студентско състезание за изминаване на възможно най-дълго разстояние с най-малко изразходвана енергия, което има 27-годишна история. В състезанието могат да участват студенти от технически университети и средни технически и транспортни училища от цялата страна.

Отборите в "Шел екомаратон" могат да избират между широка гама от традиционни и алтернативни видове енергия, за да задвижат своите коли. Автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат да използват бензин, дизел, синтетичен дизел от природен газ, биодизел или етанол.

В миналогодишното издание на "Шел екомаратон" Европа най-икономичният автомобил се оказа задвижван от електрически двигател, черпещ енергия от горивни клетки. Прототипът, разработен от политехническия университет в Нант (Франция), измина 4896 км с еквивалента на един литър гориво.

Категорията "Електромобили" е въведена през 2011 г. след успешно тестване през 2010 г. Колите, задвижвани от електромотори, могат да използват водород (горивни клетки), слънчева енергия или зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in).

Състезателите в българския конкурс трябва да разработят проект за електромобил, който да отговаря на условията за участие в "Шел екомаратон". Проектите ще бъдат оценявани от специално жури, в което ще вземат участие представители на компаниите организатори, представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на неправителствени организации.

Голямата награда на конкурса е финансиране от страна на "Фулчарджър България" на реализирането на спечелилия проект за електромобил, който да кандидатства за участие в "Шел екомаратон Европа 2012" и да представи България в състезателната категория "Електромобили".

Необходимите документи за участие могат да бъдат изтеглени от сайта www.shell.bg. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 16 септември. 2011 г., победителят ще бъде обявен в края на месец септември 2011 г.


Източник: dnevnik.bg

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Събития и Обучения

NOEVENTS