Сан Франциско е най-зеленият американски град ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Понеделник, 04 Юли 2011 11:40, Biolife.bg


Сан Франциско е най-зеленият град в Северна Америка, следван от Ванкувър, Ню Йорк, Сиатъл и Денвър според т. нар. Зелен индекс на градовете в САЩ и Канада, съобщиха от Сименс (Siemens). В дъното на класацията са Кливлънд, Сейнт Луис и Детройт. Проучването е извършено от Еconomist Intelligence Unit по поръчка на германския концерн.


Eкип от експерти по урбанизъм и устойчиво развитие е проучил 27 от най-многолюдните градски агломерации според екологичните им показатели - емисии на въглероден диоксид, употреба на енергия и земни площи, сгради, транспорт, консумация на вода, отпадъци, качество на въздуха и екополитики.

Сан Франциско се справя най-добре с управлението на отпадъците. Миналия август властите в калифорнийския град обявиха, че са постигнали рециклиране на 77 % от битовата смет. На второ място по този показател се нарежда Лос Анджелис, където 62 % от боклука се преработват. В останалите градове равнището на оползотворяване е далеч по-ниско, отбелязват изследователите.

Градовете с най-добри показатели са тези, които имат подробни планове за устойчиво развитие, които включват развитието на транспорта, употребата на земя и енергия, въглеродните емисии и водата, коментират авторите на доклада. Проучването показва, че съществува връзка между благосъстоянието на едно населено място и това колко е активно в опазването на природата, но тази зависимост е по-слаба в САЩ и Канада, отколкото в Европа и Азия.

"Въпреки че няма политика за климатичните на промени, както и стандарт за въглеродните емисии на федерално ниво в САЩ, 21 от 27-те града в списъка вече са си поставили собствени цели за намаляване на емисиите" - отбелязва изпълнителният директор на Сименс - Ерик Шпигел.

Резултатите от подобни изследвания стигат до почти същите изводи – едни и същи градове печелят първите места. Според информационния сайт Тhe Daily Beast трите най-зелени американски града са Ню Йорк, Лас Вегас и Сан Франциско.

Миналата година Сименс представи зелен индекс на градовете в Европа, в който София заема предпоследното място.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..