Иновативен фонд ще понижава въглеродните емисии в офис сгради във Великобритания ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Четвъртък, 20 Януари 2011 17:44, Investor.bg

 

Фондът е придобил първите си сгради за 42,5 млн. паунда, които след реновиране се очаква да струват 55 млн. паунда

Иновативен фонд, който цели да реновира остарели офис сгради, за да повиши тяхната енергийна ефективност, направи своята първа инвестиция в момент, в който пазарът на имоти се опитва да намери решение на въпроса с въглеродните емисии във Великобритания, пише FT.

Фондът Threadneedle Low-Carbon Workplace Trust, който бе стартиран в сътрудничество със създаденото от правителство сдружение с идеална цел Carbon Trust, купи първите си офис сгради за общо 42,5 млн. паунда.

Всяка от сградите ще бъде реновирана от строителния партньор на фонда - британската компания за развитие на имоти Stanhope, за да може да бъде създадена модерна офис среда с понижени въглеродни емисии. След като бъдат модернизирани сградите, тяхната стойност се очаква да се повиши до 55 млн. паунда.

Нежилищните сгради във Великобритания представляват близо една пета от общите емисии на Острова, което се равнява на обема, генериран от цяла Швейцария, предвид високите емисии от отопление и осветление.

Въпреки че новите проекти обикновено се проектират с фокус върху енергийната ефективност, проблемът с по-старите имоти все още чака решение, пише изданието.

Изданието цитира данни на IPD, според които от инвентар от офис сгради във Великобритания с обща стойност 46 млн. паунда, около 90% са по-стари от 10 години. За повечето от тези сгради се предполага, че не отговарят на стандартите за енергийна ефективност.

На необходимостта за понижение на емисиите от имотите вече не се гледа като на чисто алтруистичен въпрос, предвид предложението за въглероден данък на правителството, което ще засегне редица компании и фондове, които притежават множество имоти, коментира изпълнителният директор на Stanhope Дейвид Камп.

„Всеки строи нови проекти, които са зелени, но никой не знае какво да се прави със съществуващите, които съставляват по-голямата част от пазара. Това е първата стъпка към решаване на проблема. Не става дума да се гонят по-високи наеми, а да се предостави на наемателите това, което искат“, добавя той.

Новият инвестиционен тръст вече е подписал своя първи договор за наем, а реновираните сгради се очаква да постигнат 50% понижение на емисиите.

Фондът цели да привлече 350 млн. паунда от институционални инвеститори, за да придобие и да реновира до 50 сгради. Наемателите ще могат да наемат модерни, енергийно-ефективни площи на пазарни цени, казват от фонда.

 

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..