https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Приключенски мисии търсят нови решения за по-добър живот ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Сряда, 02 Април 2014 13:09, CSR News


Как инвестицията на лично време в общественозначим проблем може да бъде успешна както за самия теб, така и за цялото общество? Отговор на този въпрос се опитва да даде най-новата платформа на Фабриката за идеи - Предизвикателство за социална промяна. Предизвикателството се обръща към млади хора от цялата страна, готови да попаднат в съвсем неочаквана среда и да получат приключенска мисия за решаването на общественозначим проблем, с който никога досега не са се сблъсквали очи в очи. “Проблеми има. Но не е трудно да намерим техните решения. Само трябва да отворим очи, за да ги видим, и да общуваме повече един с друг.” - споделят организаторите на инициативата.


Точно в полунощ на 11-ти април (петък) в пет български града - София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора, стартира първото българско Предизвикателство за социална промяна.

Предизвикателството е най-новият проект на Фабриката за идеи, която среща хора, готови да помогнат в решаването на общественозначим проблем, с хора, които се нуждаят от подобно решение и са готови активно да участват в него. Моделът е в основата на така нареченото социално предприемачество, особено популярно по света през последните години.

Как ще протече първото българско Предизвикателство за социална промяна?

Желаещите да участват се регистрират екипно (екип са най-малко двама души без ограничение в крайния им брой) чрез предварително записване на уеб адрес changeis.bg/challenge.

Всеки екип избира град и една от 7-те теми - (1) граждани и администрация, (2) бедност, (3) корупция, (4) околна и градска среда, (5) младежка заетост, (6) работа с общности, (7) достъп до култура. След като е избрал град и тема (т.е. обществена сфера, в решаването на чиито проблеми би искал да участва), екипът прави кратко описание на мотивацията си за участие и отговаря на няколко въпроса. С това регистрацията приключва.

 

Крайният срок за регистриране е 8-ми април.

На 11-ти април, малко преди полунощ, всеки регистриран екип пристига на посочен адрес, за да получи своята “Мисия за социална промяна”. Тя трябва да бъде изпълнена в следващите три дни. Макар и напълно различни една от друга, всички мисии отговарят на общи критерии - (1) отиди в сърцето на проблема, (2) мисли!, (3) мобилизирай нестандартните си идеи, (4) създай новаторско, реалистично и приложимо решение в рамките на 72 часа, (5) представи своята идея пред публика, готова да помогне с нейната реализация.

Предизвикателството приключва, когато всеки отбор представи своята идея пред жури от обществени, неправителствени и бизнес организации. Журито избира между три и пет проекта, които да участват в Changemaker’s Academy (Академия за социална промяна), която ще се случи през май, юни и септември на различни места в България с лектори от цял свят.

Предизвикателството за социална промяна - оригинална концепция на Фабриката за идеи, ще срещне желаещите да бъдат социални преприемачи с възможността да се превърнат в такива. Организаторите ще посредничат между участниците и потенциалните инвеститори в добрите им идеи - донорски организации и частни компании.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..