https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
„Дари кръв” на БОДК, номиниран за проект на 2013 година ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Петък, 14 Март 2014 07:59, БОДК

 

Проект "Дари кръв" на „Българска организация за доброволно кръводаряване” (БОДК) e сред 20-те номинации на проекти, състезаващи се в конкурса за Проект на годината 2013 на неправителствена организация в социалната сфера на фондация Лале. Конкурсът се провежда за девета поредна година и е провокиран от множеството добри проекти, реализирани всяка година в цялата страна.

 

Представените проекти се оценяват по следните критерии: резултати; устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места. Отличените проекти и организации ще бъдат обявени на публична церемония на 26 март 2014 година в гр. София, а наградите са специално изработени от проф. Георги Чапкънов.


Тази година най-добрите проекти ще бъдат излъчени от жури в състав: Виолина Маринова - Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, Никола Добрев - Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД, Севда Шишманова - Програмен Директор на Българска Национална Телевизия, Огнян Донев - Председател на Конфедерация на Работодателите и Индустриалците в България /КРИБ/ и Н. Пр. Г-жа Ван Калстър - Посланик на Белгия в Република България.


Проект „Дари кръв” се реализира, администрира и осъществява от БОДК безвъзмездно и доброволно. Същността на проекта е да популяризира и насърчи доброволното кръводаряване в България, да изтъкне важността и необходимостта от повече доброволни кръводарители и да улесни нуждаещите се от кръв хора в намирането на помощ. Чрез своите функционалности проектът допринася за по-лесния и бърз достъп до информация за кръводаряването, за процеса на кръводаряване, предпоставките и противопоказанията за кръводарители и др. Осен това чрез него се осъществява връзка с потенциалните кръводарители и допринася за по-успешното провеждане на акции за кръводаряване и спешни призиви за помощ.


Системата „Дари кръв” е своеобразен двоен регистър – от една страна за доброволните кръводарители, които желаят да помагат безвъзмездно и от друга - за хората, които се нуждаят от кръв. Комбинацията от тези два регистъра я прави изключително ефективна за своевременното намиране на необходимите кръводарители. Системата е основна част от проекта и е достъпна за регистрация през сайта на БОДК – www.bgblood.org, както и чрез първото по рода си приложение за мобилни телефони, създадено в България и разработено от партньорите на БОДК „Диджимарк” ООД - „Darikruv”. Мобилната апликация е безплатна за всички потребители на iPhone, като освен възможността за директна регистрация в системата „Дари кръв”, тя предоставя и достъп през мобилните телефони до цялата информация, свързана с кръводаряването.


По-малко от девет месеца след старта й системата е вече разработена и показва своята значимост, като в определени аспекти функционирането й дори надхвърля предвидените очаквания. Регистрираните доброволни кръводарители са над 400 – от цялата страна, а успеваемостта на акциите за спешна помощ и конкретно търсене на кръв нараства от 68% - преди стартирането, на над 94% - след стартирането на „Дари кръв”. Осъществени са множество кръводарявания и огромен брой хора са получили информация за доброволното кръводаряване. За многото часове доброволен труд, никой от членовете на организацията не получава заплащане, както и никакви такси не се събират от ползващите системата или от хората, на които е предоставена помощ.


„Дари кръв” е допринесъл и ще продължи да допринася за спасяването на живота на стотици хора в цялата страна. Не по-малко важен ефект е и промяната на обществената нагласа, цялостно насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване в България и фактът, че много от регистрираните кръводарители се превръщат в редовни доброволни кръводарители, което е от изключително значение за преодоляване на дефицита от кръв.


Повече информация за Българска организация за доброволно кръводаряване можете да намерите на официалната интернет страница на сдружението - www.bgblood.org, както и във Facebook: БОДК/BOVBD. Организацията има нужда както от доброволци, така и от финансова подкрепа, за да продължи развитието, дейността си и функционирането на системата „Дари кръв”.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..