https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Дарителството в Пловдив – с фактите и историите зад тях ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Петък, 14 Март 2014 17:39, MaxEurope

 

Макс Европа също се включи в дискусията и сподели опит и примери за корпоративните си инвестиции в региона

Български дарителски форум и Американска фондация за България с подкрепата на Национален алианс за работа с доброволци организира в Пловдив дискусия на тема "Какво знаем и какво не знаем за дарителството в Пловдив днес?"

Тя се проведе на 11 март в Регионалния исторически музей (РИМ) в Пловдив и събра компании и фондации, които даряват, неправителствени организации, индивидуални дарители, представители на община Пловдив и медии. 


Доц. Росица Стоянова, автор на Енциклопедия „Дарителски фондове и фондации в България - 1878 – 1951г.“ даде историческия контекст на благотворителността в града, разказа и за някои от интересните местни инициативи и за големите дарители, както и за инвестициите на общината в социалната сфера. Стефан Шивачев – директор на РИМ очерта нагласите на дарителите към жестове в сферата на културните институции, и в частност – към музея. 
Иван Илчев представя корпоративните инвестиции на МаксЕвропаКрисимира Величкова, директор на БДФ изнесе фактите и статистиката, свързани с дарителството в Пловдив днес, но подчерта, че често не знаем  историите зад тях и зад конкретните дарителски жестове и не сме наясно с мотивите, които движат дарителите. 

Иван Илчев, представител на Макс Европа, разказа за корпоративните инвестиции на фирмата, свързани с подобряване на инфраструктурта на Гребния канал в града, реновирането на родилни отделения в множество болници и дарения за УМБАЛ „Св. Георги“, кампания в подкрепа на децата, страдащи от муковисцидоза. Акцент в неговото изказване беше, че са важни не толкова отделените средства, а постоянството в това да желаеш да променяш средата и да го правиш редовно и устойчиво. 

Според Любозар Фратев, собственик и изпълнителен директор на "Новиз"АД, както и председател на Фондация „Балкански културен форум“ за дарителство е ценно не само „колко си дал, а колко души си заразил с добрия си премер“. Той и фирмата му подпомагат Българската Коледа и БЧК, работи с Ротари клуб, подпомага институции за деца и опитите им в деинституционализацията, местния театър, и изобщо – културни институции в града. 

Ренета Венева от НАРД сподели своите „научени уроци“ в дарителството – важно е НПО сектора да говори на един език с местния бизнес и потенциалните дарители и да комуникира адекватно значимостта на своите каузи. Семейството, църквата ни и училището не говорят за това колко е важно да полагаш доброловен труд за различни каузи и за това как мечтата на едни хора да срещне труда и ентусиазма на други и че нашите инвестиции трябва да отиват и в тази посока. 

Зам.-кметът на Пловдив Заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив Георги Титюков обобщи нагласите на общината да работи с дарители и разказа за инициативата „Седмица на благотворителността в Пловдив“, която събира различни интересни инициативи в подкрепа на местни каузи. Предстои втора такава през тази година.  

Дискусията се проведе в рамките на изложбата „Благодетели и дарителство в България – между идеала и реалността“, открита на 24 февруари в Пловдив. Експозицията можете да видите в Музеен център за съвременна история, ул. „Ангел Букорещлиев“ №14 до 14 март.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..