https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Национална пациентска организация провежда безплатни скринингови акции в НДК ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Сряда, 12 Март 2014 15:12, CSR News

 

Национална пациентска организация ще вземе участие в пролетното изложение „Алея на здравето”, което ще се проведе в НДК, в периода 12-16 март 2014 г. В 5-те дни от 22-то Международно изложение, на щанда на Национална пациентска организация, който се намира на полуниво Изток (ляво), ще се проведат скринингови изследвания за ревматоиден артрит, метаболитен синдром и скрининг за диабет тип 2, изследвания за хепатит B и C, тестове за белодробни заболявания и акция, посветена на профилактиката и лечението на тромбофлебит.


В първия ден от Изложението (12 март) ще се проведе скринингова акция за пациенти с ревматологични заболявания, в интервала от 10 до 14 ч. По време на 4-часовата акция медицински специалисти ще извършват ехографско изследване на пациенти с доказано заболяване ревматоиден артрит, които не са подложени на биологично лечение, което се покрива от НЗОК. Целта е да се открият пациентите, които знаят, че имат заболяването, но не се подлагат на лечение и заболяването им прогресира. Според статистиките за България този брой е изключително голям и целта на подобна скринингова акция е да открие и насочи към лечение именно тези пациенти. След приключване на акцията, от 14 ч. до 19 ч. на щанда на НПО представители на Сдружение Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) ще предоставят информация за заболяването и ще отговарят на въпроси на посетителите.


По време на втория ден от Изложението (13 март), от 10 до 19 ч. ще се проведе акция за наличие на метаболитен синдром и цялостен скрининг за диабет тип 2. По време на акцията Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” ще провежда тест FINDRISK SCOR и ще измерва два от параметрите, свързани с метаболитния синдром: индекс на телесна маса и обиколка на талията. Всички желаещи ще бъдат изследвани чрез специализиран въпросник и ще им бъде направен анализ на телесния състав с апаратура, която изследва общите мазнини, костното вещество, процента вода в тъканите и не на последно място – висцералната мастна тъкан, която корелира с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2. Рисковите пациенти ще имат възможност да се изследват с допълнителен апарат за скрининг за диабет тип 2. Изследването с него трае 80 секунди, не се налага вземане на кръв и не съществуват ограничения за прием на храна и напитки.

 

Акция, посветена на проблема със затлъстяването, ще се проведе от Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” на 14 март (петък) на щанда, позициониран непосредствено до щанда на НПО. Акцията ще бъде в интервала от 10 до 19 ч.

 

Третият ден (14 март) е посветен на респираторните заболявания и в часовия интервал от 10 до 18:30 ч. ще се провежда акция с пулсоксиметър за ранно диагностициране на хронични респираторни заболявания. Представители на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония ще скринират посетителите на Изложението за съдържанието на кислород в кръвта (%SpO2). При подобна акция се отчита намалената кислородна наситеност на кръвта, която е показателна именно за хроничните респираторни заболявания.На 15 март (събота), от 10 до 19 ч. (или до изчерпване на тестовете), ще се проведе скринингова акция за наличие на вирусни хепатити B и С. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист”, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. За провеждане на изследването няма ограничения за консумацията на храна и напитки. Подобни акции се провеждат в рамките на почти всяко изложение, тъй като интересът към тях е изключително голям и в рамките на акцията обикновено успяват да се изследват много голям брой хора.

 

В последния неделен ден от Изложението (16 март), от 10 до 15 ч. на щанда на НПО представители на организацията „Тромбофлебици в действие” ще предоставят на посетителите информация за заболяването тромбофлебит, начините за профилактика и превенция. Както и през последното изложение „Алея на здравето”, и сега акцията ще премине под надслов „Тромбофлебит – как да си помогнем сами, спортът и правилната диета – сигурни помощници при лечението и профилактиката“.

 

Всички скринингови изследвания ще бъдат безплатни за посетителите, а хората с положителни резултати ще бъдат насочвани към специалист за допълнителна консултация и изследвания. В рамките на изложението на щанда на НПО ще бъдат предоставяни и информационни материали по съответните заболявания и други социално-значими проблеми.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..