https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
МОСВ прекрати опорочена процедура за изграждане на по-голяма ски зона в Природен парк Витоша ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Вторник, 09 Август 2011 12:34, WWF

 

София, 9 август 2011 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изразява удовлетворение от решението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова да отхвърли положителната екологична оценка на проекта за многократно разширение на ски зона Алеко в Природен парк Витоша.


Природозащитниците оценяват високо отхвърлянето на положителното становище по проекта, защото така се спазва закона и се предпазва от тотално урбанизиране районът около Алеко, Торфения резерват и Черни връх в Природен парк Витоша. Така се следва и общественият интерес - социологически проучвания показват, че 80% от българите са против строителство на нови ски курорти в защитената природа на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин.

Още през февруари 2011 г. с решение на Върховния административен съд (ВАС) в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) беше върнато за ново разглеждане становището по екологична оценка на специализирания подробен устройствен план на ски зона Алеко.

През есента на 2009 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София се произнесе положително по докладите за екооценка на устройствения план на ски зона Алеко  с възложител „Витоша ски” АД. Становището на РИОСВ – София бе обжалвано пред МОСВ и министерството го отхвърли. Инвеститорът от своя страна обжалва решението на МОСВ пред ВАС. След близо 2 години съдебно производство МОСВ отново потвърди решението си.

Мотивите на МОСВ са несъответствие с плана за управление на Природен парк Витоша, неспазване на редица процедури, пропуски и липси в докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000. С решението си МОСВ отхвърля положителното становище на РИОСВ – София и му възлага да върне процедурата на етап "провеждане на консултации по изготвения доклад".

Коалицията „За да остане природа в България” смята, че за да бъде докрай принципна тази позиция, трябва да се направи промяна въобще в предложения проект, защото промяна в екооценките няма да е достатъчна. 

Основният проблем с предложения от „Витоша ски” проект е, че той включва промяна на трасетата на съществуващите и изграждане на нови ски писти и лифтове, което не е разрешено от плана за управление на Природен парк Витоша. В същото време ремонтът и подмяната на старите съоръжения са напълно допустими и собственикът им „Витоша ски” трябваше отдавна да направи това. Ограничението за изграждане на нови ски съоръжения в Природен парк Витоша е въведено с цел да не се допуска изсичане на вековни гори от смърч, бяла и черна мура и клек, както и унищожаването на морените и торфищата в планината.

За да бъде гарантирано опазването на Природен парк Витоша, е необходимо докладите по екооценките да изискат като основна мярка подмяна на съществуващите съоръжения. И това изискване трябва да стане част от становището на РИОСВ – София. В противен случай законът ще бъде отново нарушен, а решенията – обжалвани, предупреждават природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че зад „Витоша ски” АД и концесионера на ски зона Банско „Юлен” АД стоят акционерът в Първа инвестиционна банка и председател на Българска федерация по ски Цеко Минев, както и офшорни компании с капитали с неясен произход.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..