https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
WWF и Societe Generale Експресбанк помогнаха за засаждането и възстановяването на гори и редки растения в 10 природни парка ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Сряда, 26 Февруари 2014 17:18, WWF

 

Тригодишно партньорство за запазването на 10-те природни парка в България между Societe Generale Експресбанк (SGEB) и WWF приключи успешно. Проектът обхвана територии от общо 131 000 кв.м. - залесяване на 7 парка с обща площ от 21 000 кв.м., възстановяване на 10 вида растения в 4 парка на площ от 10 000 кв.м., както и отглеждане на съществуващи млади гори в Странджа на площ от 100 000 кв.м.


Финансирането на Societe Generale Експресбанк е принос към проект, изпълняван съвместно между Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), WWF и 10 дирекции на природни паркове, съфинансиран от програма ЛАЙФ+ на Европейския съюз. ЛАЙФ+ изисква на всяко евро, осигурено от ЕС, изпълняващите проектите да осигурят още едно евро.

„Природозащитната инициатива има за цел да запълни липсата на опит и ресурси у нас при управление на местообитания в мрежата Натура 2000”, посочва ръководителят на проекта от страна на WWF Катерина Раковска. „Например, крайречните местообитания са в неблагоприятно състояние в национален мащаб и за възстановяването им е необходим експертен и финансов ресурс. Друг пример е природен парк „Русенски Лом“, в чийто План за управление е заложено премахването на чужди, инвазивни видове дървета и засаждането на фиданки от местни видове върху освободените площи. Проектът даде възможност на парка да се заеме с тази задача и насочи много други паркове да заложат подобни възстановителни дейности в приоритети си, като те вече са в ход”, допълва Раковска.

„За нас опазването на българската природа е от изключително значение, както и ангажирането на клиенти и партньори към инициативата. Това е една кауза, която ние подкрепяме защото вярваме в нейното успешно развитие и защото тя е ключова за запазването на ценната българска природа и Еко равновесие. Благодарим на WWF и ИАГ за добрата организация и чудесното сътрудничество и вярваме, че така успешната ни съвместна работа ще продължи и в бъдеще. „ каза Деян Глешчич, директор „Маркетинг и комуникации” в Societe Generale Експресбанк.

Доброто партньорство помогна на Витоша да се завърне водната детелина, в Рилски манастир отново да цъфтят рилския ревен, панчичевата пищялка и рилската иглика, в Странджа да бъде въведен Саарландския метод на немските лесовъди – най-щадящите природата техники за производство и добив на висококачествена дървесина. Залесени бяха и местни видове във Врачански Балкан, Русенски Лом, Сините камъни, Персина, Шуменско плато.

„Сътрудничеството между Societe Generale Експресбанк, WWF и ИАГ е емблематичен български пример за качествено и иновативно партньорство между природозащитна организация, бизнес и институции”, коментира Катерина Раковска. „Освен че допринасят с финансовото подпомагане, необходимо за дългосрочно възстановяване на видове, бизнес донорите въвличат служителите си в природозащитни дейности, популяризират по достъпен начин ценността на запазената природа и така променят качествено бизнес нагласите у нас по отношение на опазването на околната среда”.

По-конкретно, дейностите по съвместния проект на WWF и SGEB обхващат:

  • залесяване с клек, върба, ясен, бяла и черна топола, липа, цер, дъб, бук, бряст на обща площ от над 20 хил. кв. м.
  • засаждане на редки и застрашени растителни видове като бяла и жълта водна лилия, водна детелина, рилски ревен и рилска иглика на площ от 7 хил. кв. м.
  • възстановяване на характерни странджански растения като колхидски джел и тис на площ от 3 хил. кв.м.
  • опазване на карстови извори в Шуменско плато, които имат голямо значение за гората и впечатляващите скални образувания в природния паркотглеждане на млади гори за висококачествена дървесина в Странджа по новаторския Саарландски метод, използван от немските лесовъди, върху площ от 100 хил. кв.м. , който съчетава опазването на горските местообитания с най-щадящите природата техники за добив на дървесина.

 

Природните паркове, заедно с националните паркове, резерватите и защитените местности, са част от екологичната мрежа на страната, която общо обхваща едва 5% от територията на България. Природните паркове включват най-често стари гори, в които се срещат редки видове като рис, мечка, вълк, лалугер, скален орел, черен кълвач, сухоземни костенурки и много други.

В проекта WWF работи в тясна връзка с администрациите на 10-те природни парка, които са част от Изпълнителна агенция по горите.

За по-интересни новини, подробности и актуална информация по кампанията на WWF и SGEB, следете и Facebook страниците:

www.facebook.com/WWFBulgaria
www.facebook.com/naturebg
www.facebook.com/sgeb.bg

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..