https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Световните експерти на WWF по горите обсъждат в София зелената икономика ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Сряда, 12 Февруари 2014 17:48, WWF

 

Между 10 и 14 февруари 2014, WWF събира в София 70 специалисти по горите от над 20 страни, за да се определят новите, амбициозни стратегии за опазването на световните гори. Изборът на София не е случаен – той показва значението на българските природни ресурси, уникалните гори и реки и важността от тяхното опазване от увеличаващата се активна човешка дейност в тях.


Докладът на WWF „Living Forests” показва, че горите са подложени на невиждан натиск – повече дървесина се използва за производството на енергия, повече земя се обезлесява за земеделие, новите пътища водят нови жители и индустрия около тях, а климатичните промени причиняват по-чести и по-екстремни метеорологични явления.

„Експертите на WWF от цял свят идват в София, за да определим заедно нови стратегии за спиране на обезлесяването и ерозията на световно ниво“, казва Род Тейлър, ръководител на световната горска програма на WWF.


„Горите са безспорно изключително важни за живота на Земята. Те са дом на невероятни животни и растения, те преработват огромни количества въглероден диоксид и ги превръщат в кислорода, който дишаме. Заради тях има валежи, а после те филтрират водата. Дървесината от добре управлявани гори е възобновяем източник, който може да се използва за хартия, опаковки, мебели, сгради и енергия. Не може да си позволи да загубим горите“, каза още той.

Централна и Източна Европа продължава да е приоритет за природозащитната работа на WWF. Търсят се решения, които да свържат бързоразвиващата се индустрия за производство на продукти от дървесина, които са необходими в живота на хората, с опазването на уникалните природни дадености на региона. Чрез инициативата „Зеленото сърце на Европа“ WWF работи за опазването на естествените богатства на България и другите страни в региона. Работата на WWF в България доведе до сертифицирането по FSC (сертификат за отговорно и устойчиво управление на гори) на над 400 000 хектара гори. Миналата година 4 500 хектара от дунавските гори бяха опазени след като WWF и други природозащитни организации се противопоставиха на спорна законодателна промяна.

Нов път и тунел край Шипка в Стара планина заплашва да унищожи девствена гора, която важно местообитание за мечки и вълци в национален парк „Българка“. В национален парк „Странджа“ най-големите непокътнати горски масиви от дъб и бук в югоизточна Европа са заплашени от строителство за масов туризъм.

Българските гори покриват 37% от територията на страната и са убежище за над 40 световно застрашени животни и растения. По-малко от 4% от тях обаче са стари гори. А къде са тези гори можете да видите с новата географско-информационна платформа на WWF - http://gis.wwf.bg/forests/.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..