https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Синята икономика измества зелената ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 09 Май 2013 12:18, Фондация "Тайм"


Проф. Гюнтер Паули пристига у нас за лекция на 13 май, представяйки 100 новости, базирани на мъдростта на природата

Гюнтер Паули


100 иновации, вдъхновени от природата, реализирани за 10 години могат да открият 100 милиона работни места и да създадат по-устойчив икономически модел. Това е идеята зад книгата „Синята икономика“, която ще бъде представена лично от нейния автор проф. Гюнтер Паули, на 13 май, понеделник, от 19 часа в betahaus на улица „Крум Попов” 56-58, София.

 

Философията на проф. Паули предлага решения, които от една страна са екосъобразни, а от друга икономически изгодни и полезни за обществото. Проф. Паули е автор на 15 книги, преведени на над 30 езика и разпространени в общ тираж от над 17 милиона копия по света. Роден и израстнал в Антверпен, Белгия, Паули основава над 10 компании, сред които ZERI (Zero Emissions Research and Initiatives), а предприемачеството му обхваща бизнес, култура, наука, политика и околна среда.


Неговата най-известна творба
„Синята икономика: 10 години – 100 новости – 100 милиона работни места“ обръща внимание на проблемите, свързани с околната среда по един съвсем нов начин. Книгата представя 100 примера за технологии, вдъхновени от природата, които биха довели до устойчиво развитие и задоволяването на елементарни човешки нужди от чиста вода, храна, работа, подслон и др. За написването на книгата проф. Паули провежда мащабно проучване, обхващащо множество интервюта и пътувания по света, преглед на над 2000 научни статии и анализ на 340 иновации.


Синята икономика се основава на моделите на самата природа, която разрешава по находчиви и неочаквани начини много от предизвикателствата пред устойчивото развитие.
Синята икономика например описва проект в Бенин, където нова система на земеделие и обработка на храните възпроизвежда кръговрата на веществата в екосистемите. Остатъците от месо от кланиците се преработват във ферма за личинки, които служат за храна на риби и пъдпъдъци, а отделеният биогаз се използва за електричество и водно-пречиствателни станции.


Събитието е с вход свободен. Визитата на проф. Паули се организира от фондация Тайм, с подкрепата на фондация Credo Bonum и Българо-Американска Кредитна Банка, както и на Програмата за Малки проекти на Глобалния екологичен фонд,  Бетахаус София, Опен Ом и Сион АД. 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..