Фондация "Димитър Бербатов" раздаде годишните си награди ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Сряда, 02 Юни 2010 02:00, Фондация "Димитър Бербатов"

За какво мечтае едно дете на 1 юни? Може би за малко повече внимание от възрастните, някой да забележи колко е порастнало, някой да усети мечтите му. Или да се срещна с Митко Бербатов. И понеже на 1 юни детските желания са заповед за възрастните, така и стана.

Вече бившият капитан на националния отбор връчи наградите на фондацията, носеща неговото име. Нямаше разбори, нямаше скандали, нямаше спекулации. Имаше усмивка. Тази на бъдещето на България, заело своето място в Народния театър "Иван Вазов". Вечерта на 1 юни не беше нещо, което ще напълни жълтите страници.

Няма да засягам въпроса обича ли Бербатов България и коя точно част от нея обича. Това, което той прави със своята фондация в последните 2 години, е достатъчно красноречиво.

Димитър Бербатов: "Всички ние днес сме тук на вашия празник, на моя празник, тъй като аз съм едно порастнало дете, за да наградим всички вас за успехите ви през миналата година - успехи, за които вие, вашите родители, вашите приятели ни изпратихте доказателства."

Наградите на Фондация "Димитър Бербатов" са в 3 области - наука, изкуство и спорт. Талантливи музиканти и актьори, малолетни гении математици, невръстни европейски и световни шампиони в различни спортове. Тази година и в трите области имаше и още една специална награда - за талантливи деца, живеещи извън България, но с условието да учат в българско училище. Точно както бързата като вятъра Наталия, която има 42 медала и 10 купи от лекоатлетически състезания в Испания.

Репортер: "С какво тази награда на Митко е по-различна от другите?"

Наталия Николова: "По-различна е, защото е по-специална, защото е от бате Митко и е много по-важна от всички други състезания. Тя е наградата за всички състезания, които съм спечелила досега."

Подадените заявки през първата година работа на фондацията са за над 3 милиона лева. Не всички успяха да получат финансова помощ, но това не попречи броят на желаещите да нарастне многократно. Най-голямото богатство на България обаче продължава да изумява света със своите постижения, които за съжаление не успяват да покълнат в ненормалната, почти отровна почва у нас. И почти винаги за тези млади таланти пътят е само един.

Репортер: "Ти каза, че заминаваш да учиш в чужбина. Искаш ли да се върнеш все пак някой ден в България?"

Любослав Панчев: "Искам ли да се върна? За момента искам да се върна. За момента тук ми харесва. За момента тук е моят дом. Но също така съм с ясното съзнание, че в бъдеще всичко става, не е ясно как ще се развият за мен нещата."

Димитър Бербатов: "Повечето излизат в чужбина, което говори лошо за нас като държава, че не се грижим за тях. Положението е такова, че все някой трябва да се опита да промени нещо и аз все си мисля, че съм този някой, който да тръгне да променя нещата."

Добро начало, ако съдим по огромните усмивки и невероятното настроение на българските таланти. На 1 юни те получиха своя подарък. Най-важното обаче е да не спират за нищо на света. Защото от тях зависи в каква държава ще живеят и технитеq и нашите деца. А в такава сериозна кауза всяка приятелска ръка е добре дошла.

Репортер: "Ако имаше Фондация "Димитър Бербатов" преди 15 години, която да помогне на Димитър Бербатов, по-лесно ли щеше да ти е в живота?"

Димитър Бербатов: "Не знам, не мога да гадая. Но знам, че ще им е трудно, животът не е лесен. На някои им е по-трудно, на други им е по-лесно. Аз съм преминал през каквото съм преминал. Много хора са ми помогнали, аз това не мога да го отрека и затова сега се опитвам аз да помагам по някакъв начин на всички тези талантливи деца. И нали видя? Всички те някой ден могат да бъдат на моето място."

Автор: Иван Петров

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..