https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Значението на работната атмосфера ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 01 Август 2013 10:39, CSR BG

 

Излишно е въобще да ви убеждаваме колко важна е работната среда за всеки един от нас. Тя може да е силен стимулатор за ползотворна и креативна работа. В същото време обаче може да действа и изключително демотивиращо за служителите.

 

Доказано е, че работната среда е един от най-важните фактори за качеството на свършената от нас работа. За всеки е по-приятно да изпълнява служебните си задължения в креативна, позитивна, ергономична среда със средства на труда, отговарящи и дори надхвърлящи технологичните му способности.

 

Ето защо е добре да се стараем да изградим една хармонична и позитивна работна среда. А това всъщност никак не е трудно, ако направим няколко малки, но значителни промени.

 

1. По-осветено работно място, по-продуктивни и мотивирани служители

 

Осветеността на работното мястото е нещо изключително важно за работния процес. Липсата на светлина по време на работа води до умора и раздразнителност, а това от своя страна затруднява изпълняването на поставените на служителите задачи.

През последните две десетилетия медицинската наука постоянно доказва, че светлината може да има положително влияние върху здравето и физическото състояние на хората. Оказва се обаче, че това не е единственият и плюс. Светлината на работното място влияе много добре на мотивация на служителите и ефективността на тяхната работа.

 

2. Място за почивка – добър способ за сплотяване на екипа и повишаване на ефективността му

 

За да бъде нашата работа пълноценна и ефективна, е изключително важно да отделяме и малко време за почивка. Липсата на почивка води до претоварване и намаляване производителността на труда. Ето защо добра идея е да се направи „кътче“ за отдих в офиса, където служителите могат да пият кафе и да побъбрят. Това е лесен начин за разведряване и сплотяване на колектива, което пък от своя страна води и до по-ефективна работа.

 

3. Цвете в саксия

 

Научно доказано е, че присъствието на цветя в офиса намалява умората и стреса, а в стаите с растения служителите са по-продуктивни и работят по-бързо и ефективно.  Ето защо добра идея за превръщането на офиса в приятно и свежо място за работа, е да го разведриш със зеленина и цветя.

 

4. Разделяне района на работа на отделни зони на действие

 

Факт е, че събирането на много хора на едно място може да доведе до прекалено много шум и да създаде напрежение. Затова е добре офисът да се раздели така, че да има малко кътче за всеки един служител. По този начин всеки служител ще се чувства максимално свободно и комфортно.

 

Автор: Ема Христова

Powered by Web Agency