https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Проект "Солидарно земеделие - първи стъпки в България" ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 05 Юли 2011 16:19, Фондация "ЗАЕДНО"

 

ДА ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО – Възстановяване на Връзката Между Хората и Земята– Солидарно земеделие – Първи стъпки в България

Целта на този проект е да направи първата стъпка – да популяризира идеята за Солидарното земеделие, да инициира и поддържа активна ОБЩНОСТ за развитието на Солидарно Земеделие (СЗ) в България и да представи идеята за СЗ на широк кръг от хора в нашето общество.


Този пилотен проект се реализира с финансовата подкрепа на Vision Du Monde и
Доброволния труд на екипа на Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие.

Идеята за Солидарното земеделие е уникално проста... и гениална. Наблюдавайки опита по света, виждаме хиляди различни форми, през които "Солидарното земеделие" (на англ. Community Supported Agriculture - CSA) може да бъде реализирано. В много страни по света хиляди домакинства са абонати на различни местни CSA общности - те са с различна структура и начини на работа, но всички имат един общ признак - живата връзка между потребителите и онези, които обработват земята и отглеждат храната с любов и разбиране.... и най-важното - доверието и коректното отношение между хората в една такава група.  

В края на краищата всичко зависи от нас - хората, от начина по който общуваме, живеем и се отнасяме едни към други. Какви точно модели на CSA ще заработят в България - това само времето ще покаже. Но няма да разберем, ако не опитаме - още днес, още тази есен, още сега.

Идеята на този проект е да направи първата крачка към изграждане на една солидарна общност от хора и организации, които вярват, че CSA е един от достъпните, честни и справедливи начини да подкрепим и свържем хората от града и хората, които отглеждат храната ни.

Солидарното земеделие възстановява връзката на хората от големия град с храната и земята, където тя е родена и също така с хората, които по един осъзнат и биологично чист начин обработват земята и отглеждат храната – фермерите.

Структурата е много проста и може да се изпълни в няколко стъпки:

Стъпка 1: СРЕЩАТА : Ние - хората от големия град се запознаваме на живо с био-производителите, представяме се, опознаваме се, ако имаме възможност дори ги посещаваме на място, те ни разказват за себе си и за фермата, показват ни сертификатите за био-производители. В момента в България все още е изключително трудно да поддържаш високия стардарт за био-производство, по тази причина истинските био-приозводители са много малко, но все пак ги има - и ще е прекрасно да ги подкрепим в техните усилия. След дълго и упорито търсене - ние открихме някои от тях. Искрено се надяваме този списък на контакти на био-производители да расте във времето и на територията на България. За да бъдем сигурно, че това са хора, на който можем да вярваме, хора, които правят био-продукция, защото това е и тяхната житейска философия, ние посетихме фермите им и лично се срещнахме със техните семейства.

Стъпка 2: ГРУПАТА - създаваме си неформална солидарна общност от домакинства, които искат да се абонират за бъдещата реколта на био-фермата. Всяко домакинство прави списък на продуктите и тяхното количество, които би искало да получава през сезона. После заедно с био-производителите преценяваме какво реално те могат да отгледат и кога и как то ще бъде доставяно.

Стъпка 3: ПЛАНИРАНЕ - на базата на съвместно изработения списък с планирани продукти членовете на солидарната земеделска общност стигат до споразумение с био-производителя за цената, количеството, периодичността и начинът на доставка на продуктите.

Стъпка 4: АБОНИРАНЕ - като членове на група за солидарно земеделие, ние - потребителите предварително се абонираме за участие в групата като заплащаме сезонен аванс ИЛИ месечна такса (предварително договорена от всички членове на групата заедно с фермера). Така помагаме да се платят разходите на фермата за предварителна подготовка - закупуване на семена, разсад и подготовка на земята, както и за отглеждане на реколтата и логистиката по транспорта и доставка на продукцията.

Стъпка 5: КОШНИЦАТА ОТ СЪСЕДНИЯ ДВОР: според условията на предварителната уговорка, био-фермата всяка седмица снабдява членовете на солидарната група с предварително договорена част от сезонната продукция – обикновено това е една кошница от около 10-15 кг., която съдържа равномерно разпределен дял от целия асортимент на сезонната реколта – напр. домати, чушки, лук, боб, зеле, ябълки...

Стъпка 6: СПОДЕЛЕНА РЕКОЛТА - като солидарни членове на групата - ние - хората от големия град, заедно със своите приятели и семейства сме добре дошли да помогнем с доброволен труд за доставка и логистика на продуктите, както и за работата във фермата в моментите, когато има нужда от повече работни ръце - пролетта - когато се засажда реколтата, лятото - за плевене и поливане, и есента - за да съберем реколтата преди да е паднала първата слана. Това са едни прекрасни моменти, в които ние излизаме от големия град, прекарваме един уикенд близо до земята.

Стъпка 7: СОЛИДАРНИ и ОТГОВОРНИ: Ние - хората от големия град, доверявайки се на професионализма на нашите био-фермери, приемаме това, което майката-природа ни даде като реколта - може да има повече картофи и по-малко ябълки от предварително планираните. Много често идеята за споделен риск е това, което създава чувство за общност сред членовете или между членовете и фермерите. Ако градушка унищожи чушките всички са разочаровани или пък заедно се радват на тиквите и броколите.

 

Четете повече на www.solidarno.com

 

Powered by Web Agency