https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Център за социална рехабилитация и интеграция подкрепя младежи с интелектуални увреждания в Кюстендил ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Сряда, 16 Март 2016 08:45, Фондация Сийдър

 

Център за социална рехабилитация и интеграция на фондация „Сийдър” в Кюстендил отвори врати през есента на 2015г. Това е място, на което млади хора с интелектуални затруднения от институции, резидентен тип услуги, преходни жилища или от семейна среда получават качествена подкрепа за индивидуалното си развитие. Целта е те да развият способностите си и да придобият нови, да повишат самостоятелността и независимостта си и да им бъде осигурена възможност за истинска социална интеграция и социално включване. 

Центърът осъществява дейността си чрез екип от висококвалифицирани специалисти, сред които са социални работници, логопед, психолог, кинезитерапевт, трудотерапевт, артерапевт и др. Предлаганите услуги от Центъра са в три основни направления:

 

• Консултативни дейности, които предоставят социални и семейни консултации и психологическа подкрепа спрямо индивидуалното състояние на потребителя и неговите близки.

• Терапевтични дейности – логопедична терапия, арт терапия, трудотерапия и сензорна терапия. Те имат за цел да въздействат комплексно върху цялостното развитие на потребителите.

• Рехабилитационни дейности, които включват социална рехабилитация, когнитивна, психологическа и медицинска кинезитерапия.

 

За краткия период от съществуването на Центъра към дейността му има огромен интерес и днес той подкрепя 31 младежи, които редовно посещават занятията. Работата със различните специалисти, според личните потребности на всеки посетител, помага за тяхното бързо адаптиране и те идват с голямо желание и интерес. Това се дължи и на факта, че младите хора с увреждане обикновено са изолирани, нямат достъп до образование или работа и са принудени да прекарват ежедневието си зад стените на дома си.

За всеки от посетителите на Центъра, експертите са разработили индивидуален план за подкрепа, който е изцяло съобразен с възможностите, желанието и дефицитите, които младежът трябва да преодолее. С него работят нужните специалисти, които могат да му окажат най-голяма подкрепа. Индивидуалният план на посетителите се преразглежда всеки месец, за да се отчетат резултатите и да се заложат нови цели ако е необходимо.

Сред важните специфики на Центъра, е че освен с младежите с увреждане, се работи и с техните близки и роднини, на които се оказват психологическа помощ и напътствия за адекватна помощ в семейството. Целта е те да бъдат информирани за целите и напредъка на детето си и да се включват в процеса на подкрепа в домашни условия, за да може постигнатите резултати в Центъра да се затвърдят и доразвиват.

Директорът на Центъра Мая Ангелова, споделя: „Най-важното, което успяхме да постигнем за този кратък период е, че потребителите ни се адаптираха много бързо към нас, припознават специалистите като свои приятели и съмишленици и изградиха с тях връзка на доверие и споделяне. Това е сред най-важните условия за постигане на резултатите, които залагаме. Идвайки при нас, младежите се чувстват по-значими, себеуважението и самочувствието им нараства и са щастливи, че вече не са изолирани и самотни, а ценни и зачитани. А за родителите и близките им резултатите са видими веднага и те самите разбират нуждата да участват в процеса пълноценно.”

През 2016 екипът на Центъра е планирал допълнителни дейности, които да подобрят работата и резултатите на потребителите.

Сред тях са:

• Стартиране на групови занимания с младежите, което ще им помогне да общуват помежду си и всеки да изяви своята индивидуалност и заложби;

• Семействата на потребителите да бъдат включени в периодични групови сесии и дискусии за постигане ефект на взаимна помощ и близост на хората със сходни проблеми;

• Част от дейностите да се извършват извън Центъра в обществото – например в музеи, библиотеки, читалища, заведения и магазини, градска среда и паркове. Целта е да се подобри социализацията на младежите с увреждания и обществото да започне да ги приема;

• Разработване на програма за трудова заетост, с цел младежите да развият необходимите трудови умения и навици за професионална реализация;

• Увеличаване на клубовете по интереси в това число група по пеене, танци или театър. Тук Центъра ще разчита на включването на доброволци, които са професионалисти в своята дейност – танцьори, актьори и др.

 

Центърът е построен благодарение на финансовата подкрепа на Американското посолство в България, което инвестира 492 000 лева за да подпомогне усилията на фондация „Сийдър” и община Кюстендил в изграждането и оборудването на Центъра, а мебелите и част от оборудването бе осигурено от My Home. “С голямо удоволствие и с огромна гордост нашата компания My Home успя да осигури мебелите за този Център. Искрено се надяваме, че този малък жест ще допринесе за удобството на клиентите му.”, каза Управляващият Директор на My Home Джонатан Харгрийвс.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..