https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
70+ работодатели в родината се срещат с над 1000 българи с опит в чужбина ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Човешки капитал и условия на труд
Четвъртък, 10 Септември 2015 16:54, Тук-Там


Днес за осми пореден път се състоя най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина – Кариера в България. Защо не? организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“. Събитието се осъществява за четвърти път под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.  Златен спонсор на събитието е Каменица, а основни спонсори са AIG, HP и Telus International.

Рекорден е броят на изложителите-компании на форума. 75 топ работодателя от София и страната участват в изложението и предлагат възможности за професионална реализация на кандидати с опит или образование от чужбина.  Профилът на изложителите е разнообразен – от стартиращи компании до големи интернационални офиси в сферата на финансите, застраховането, фармация, услуги, банки, храни и напитки, ИТ и бизнес, медии, НПО и публичен сектор.


Kандидатите и тази година са над 1000 с опит в 54 държави. Най-голям е броят на кандидатите, идващи от Англия – 20%, следвани от САЩ и Германия с по 10%.  Увеличава се броят на кандидатите с опит от екзотични дестинации като Катар, Корея, Нова Зеландия, Израел, Индия, Финландия, Куба и Аруба. Най-желаните сектори за развитие са ИТ (20%), консултантски услуги (14%), маркетинг и ПР (13%). Забелязва се нарастващ интерес в секторите Изкуство и култура, Енергетика, финанси и одит и неправителствен сектор. Над 60% от кандидатите вече са се върнали в България, 21% са в чужбина и се колебаят дали да се върнат, а 18% са убедени, че ще се върнат.  Около 30% от кандидите имат нужда от кариерна консултация за вземане на решение за развитие на своята кариера. Над 68% от кандидатите на форума участват заради възможности и информация за по-добра кариера, 40% от тях активно търсят работа. Над 50% от регистрираните се интересуват и от допълнителните лекции и семинари на форума и запознанство с нови и интересни хора.

Благодарение на Streamer.BG българите от чужбина, които не могат да присъстват лично, ще могат да гледат форума на живо, да коментират и задават въпроси, за да сверят часовниците си с българската бизнес среда. 20+  лектора ще участват в семинарната програма и ще споделят своя опит в професионалната реализация в България.  Водещи теми в семинарната програма са „Български бизнес на световно ниво“, „Какво да правиш в България, ако не си ИТ специалист“, „Предприемач в България. Защо не?“ и други. Сред лекторите са имена като Васил Терзиев от Телерик, Саша Безуханова от MoveBG, Хана Читбайова от Уникредит Булбанк, Томас Кренбауер от Девин, д-р Славейко Джамбазов, Искрен Кръстев от GEM и други.

Присъстващите на форума ще могат да участват и в много други активности по време на събитието като кариерни консултации, игри с награди от изложителите, сесии за въпроси и отговори с фирми-работодатели. 

Кафе паузите са осигурени от Нескафе, Девин, Coca-Cola и Roo’bar. След успешното приключване на програмата, участниците във форума ще могат да се позабавляват и да срещнат нови приятели на афтър парти от 20:30 в Culture Beat (НДК).  

Всяка година организаторите си задават въпроса доколко е успешен форумът в намирането на работа на кандидатите. През изминалата година 70% от участниците на форум Кариера в България. Защо не? 2014 са намерили работодател, който харесват, а 82% работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа. 

Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България.  Целогодишно организаторите поддържат портала на завърналите се (azizbrah.karieravbulgaria.com), инициативата продължава съвместно с фото-проекта Избягалия куфар на Кариера в България, който провокира участниците да заявят своя избор да се върнат и да останат със снимка с куфара, който е отказал да замине.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..