https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Млади природозащитници от цяла Европа на младежки лагер в България ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 04 Август 2014 20:13, CSR News


Членовете на Млади приятели на Земята Европа (Young Friends of the Earth Europe) от общо 18 европейски страни ще се срещнат в България за eжегодния летен лагер на мрежата. Чрез дискусии и работилници младежите ще обменят опит, знания и умения за провеждане на кампании за подобряване на земеделските практики в Европа. Една от основните дискутирани теми ще бъде как Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (ТПТИ) ще се отрази на качеството и безопасността на храните в Европа.


Срещата на младежите ще се състои между 14 и 20 август в местността Чатъма на брега на язовир „Голям Беглик“. Активистите ще обсъдят широк спектър от проблеми на храните и селското стопанство, пред които е изправена Европа и ще планират заедно кампании за ефективни, трайни, местни решения.

 

В лагера ще се включат 8 младежи от България, които са ядрото на мрежата Млади приятели на Земята1 у нас. Съвместно с ЕС „За Земята“ те планират да осъществят информационна кампания, срещи и дискусии, чрез които обществеността ще се запознае с актуални конфликти по темата храна и земеделие.

 

Сред най-актуалните въпроси са генно модифицираните организми (ГМО) и възможността за навлизането им в Европа през задната врата чрез нови споразумения в ТПТИ. За разлика от класическите търговски споразумения основната цел на ТПТИ не е намаляване на митата, а премахването на нетарифни бариери или така нареченото „уеднаквяване на стандартите”. Така без изрично да се говори за ГМО по силата на споразумението, всички разрешени за отглеждане ГМО в САЩ, включително тези влагани в храни и фуражи, ще станат легални в Европа.

 

Ивайло Попов от За Земята коментира "Опасенията, че споразумението за свободна търговия със САЩ би подкопало обществените мерки за безопасност на храните, бяха приемани с насмешка от еврокомисаря и други отговорни лица, представляващи Европа в преговорите. Те твърдяха, че безопасността на храните и в частност темите за ГМО няма да бъдат предмет на ТПТИ. Изтеклите преди дни документи2, обаче, показват, че обществото има пълното право да бъде притеснено. Зад затворени врати, преговарящите изглежда отслабват европейската мрежа за безопасност на храните, за да се позволи на големия бизнес да направи по-големи печалби."

 

Развитието не мрежата Млади приятели на Земята е финансирано от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..