https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Справедливото разпределение на вода е възможно ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 21 Март 2014 17:04, CSR News

 

През 2050 г., още 2 милиарда души ще бъдат без достъп до вода и енергия.

Фондация We Are Water, чиято цел е да популяризира нова култура на водата, отбелязва Деня на водата - 22 март, като организира събития за повишаване осведомеността в 13 страни.

 

Всяка година, от 1994 г. насам, на 22 март ООН отбелязва Световния ден на водата. Темата тази година е фокусирана върху взаимовръзката между вода и енергия. Фондация We Are Water отбелязва този ден като предприема глобална кампания за повишаване на информираността, за да ни напомни, че въпреки, че достъпа до вода и енергия е едно от необходимите основните човешки права, значителна част от населението на света няма достъп до тези услуги и живее в несигурни условия: повече от 1,3 милиарда души нямат електричество; 900 милиона нямат добри източници на питейна вода и около 2,4 милиарда нямат достъп до добра канализаци


Предупреждението е, че тези умопомрачителни цифри ще продължат да нарастват, ако не се предприемат действия за решаване на проблема. Според оценки на ООН, през 2050 г., още 2 милиарда души ще се нуждаят от достъп до вода и енергия. Ксавиер Торрас, директор на фондация We Are Water, подчерта, че „тази тревожна цифра предсказва възможни бъдещи проблеми, които ние трябва да посрещнем и решим чрез сътрудничество и общи усилия: Държави, компании и, преди всичко, хората”.


Проблемът не се ограничава само до консумация от човека: 8% от прясната вода в световен мащаб се използва за производство на енергия, докато 8% от произведената в света енергия се използва за изпомпване, транспорт и третиране на вода.


В тази връзка, Карлос Хименес Ренхифо, отговорник за Испания в Регионалния информационен център на ООН за Западна Европа (UNRIC), изтъкна абсолютната взаимозависимост между вода и енергия, и добави, че "Потреблението на двата ресурса, които са ограничени, продължава да расте и доближава критична точка: През 2035 г. потреблението на енергия в света ще се увеличи с 50%, а използването на вода от енергийния сектор ще нарастне с 85%. На фона на намаляващите водни запаси, не могат да се решат нито енергийните проблеми, нито въпроса с подобряване на достъпа до чиста питейна вода. Прогнозните цифри говорят за обостряне на енергийните проблеми и което е по-лошо, справянето с нарастващата необходимост от вода и енергия ще е за сметка на околната среда. Необходимо е създаването на пряк план за използване потенциала на различните сектори."

 

Акцията на Фондацията ще се проведе в 13 страни, сред които Испания, Португалия, България, Аржентина, Китай, Великобритания, Бразилия и Индия.


Основна инициатива, чийто девиз е "С ваша помощ, справедливото разпределение на вода е възможно", включва изготвянето на карта на света от сиви точки, които трябва да бъдат запълнени с водни капчици, равни на малки дарения. Целта е да се покрие повърхността на планетата с капки вода, за да се защити правото на всеки човек на свободен достъп до вода, което за момента не е гарантирано за милиони хора.


Например, във Франция събитието ще се проведе в парижкия търговския център Carrousel du Louvre. В България, събитието ще се проведе пред и в Експо Баня София и ще бъде съпътствано от фотоизложба. Най-големият търговски център в Прага, Centrum Chodov, заедно с друго място в центъра на чешката столица ще бъдат домакини на това събитие. В Португалия, събитието ще се проведе в Roca Lisboa Gallery (Галерия Roca в Лисабон), паралелно с две конференции по темата.


В Испания, събитието ще се проведе едновременно в Roca Madrid Gallery (Галерия Roca в Мадрид), търговски център Xanadú в Мадрид, Roca Barcelona Gallery  (Галерия Roca в Барселона) и FNAC в търговски център Las Arenas в Барселона, където ще има също и детски център за игри сутринта, а в следобедните часове ще се прожектират късометражни филми на победителите във филмовия фестивал We Art Water.


Всички събития по повод 22 март могат да бъдат проследени на картата на Световния ден на водата 2014г.на www.wearewater.org.

 

Инфографика за ползването на вода и електричество, изготвена от We are water, може да намерите тук.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..