Световен Ден на Споделянето ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Сряда, 14 Ноември 2012 10:50, CSR BG

Включете се в „Най-голямото споделяне на Земята” в Световния ден на Споделянето!

 

Повече от 60 милиона човека от 147 държави се очаква да се включат в инициативата за да дадат гласност на раждашата се споделяща икономика. Бенита Матофска, управител на The People Who Share и Compare and Share, обяви днес (14 ноември) за първият световен ден на споделянето, който има за цел да даде гласност на спестяването на финанси и потенциала на споделящата икономика в ежедневието на потребителя.

 

Световен ден на споделянето :: CSR.BGСподелящи инициативи ще има в държави като Аржентина, Австралия, Франция, Германия, Италия, Холандия и Израел, координарани от повече от 160 партньорски организации.


Между 13:00 и 14:00 ч. ще бъде направен опит за най-голямото споделяне на Земята. Всеки един, където и да се намира може да се включи чрез споделяне на ястие, туитове, разговори, музика или просто да закара приятел или колега с колата. Споделящи от Лондон тази сутрин дори размениха не толкова любими дрехи за един напълно нов, безплатен зимен гардероб – Маркс и Спенсър днес имат специално събитие, посветено на Глобалния ден на Споделянето в магазина им в Лондон.


Матофска оценява, че спестява около 20000 лири всяка година чрез споделяне на умения, грижа за децата, разходка на кучето и транспорт. Също така тя разменя дрехите си и дори дома си, за да спести разходи за хотел, когато е на ваканция.


„Споделящата икономика се отнася до това да бъде умен и да живееш по такъв начин” споделя Матофска. „Това е начин да използваш нещата, които имаш, но не ползваш, за да намериш такива, които ти трябват. Финансовата ситуация е много трудна в момента, за това хората трябва да намерят начини да направят повече с по-малко средства. Най-интелигентните компании изграждат бизнес модела си около споделянето на ресурсите.”

Деби Воскоу, създател на Love Home Swap, споделя „Не е чудно, че споделящата икономика има такъв бърз растеж през последните години. Икономиката е голяма част от нея, тъй като повече и повече хора търсят начини да спечелят или спестят пари от предимства, които вече им помагат да финансират начина си на живот. Това определено е и случая с Love Home Swap, където членовете ни спестяват средно по 2, 200 лири на размяна – а имаме членове, които спестяват и 20 000 лири.”

Също позната като партньорско потребление, споделящата икономика е задвижвана от индивиди или бизнеси, които споделят колите си, стоките си, знанията си или разменят жилища, дрехи, книги и дори време. Движението има за цел ефикасното използване на ограничени ресурси, спестявайки и печелейки пари по един нов начин, който се отдалечава от идеята за „собственост”. Примери за бизнеси, които успешно оперират в тази посока са Zipcar, Airbnd, Love Home Swap и ParkatmyHouse. Пазара на споделящите се оценява на 310 млр. лири годишно за цялата планета.


Източник: http://www.sustainablebrands.com/

Превод: Анастасия Велева

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..