https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Билборд произвежда вода...от въздуха ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Август 2013 12:09, CSR News


Обикновенно университетите привличат нови студенти чрез традиционни рекламни кампании или представяне на успешно реализирали се студенти. UTEC (Университета по Инженерство и Технологии в Лима, Перу) решава да представи едно интелигентно инженерно откритие за да привлече ново поколение технически ориентирани студенти, готови да правят добро: UTEC създадоха билборд на Пан-Американската магистрала, която произвежда питейна вода...от въздуха.


Лима е идеалното място за билборд, произвеждащ вода - там почти никога не вали, което води до недостиг на вода. Въпреки това атмосферната влажност достига до 98%. Алехандро Апонте, криейтив директор на Mayo DraftFCB Peru (рекламната агенция, притежаваща билборда) разказва:

"Идеята, която ни хрумна е да покажем на тези млади студенти един реален пример как чрез инженерни похвати могат да се дадат решения на реални житейски проблеми. Примерът на този случай е много ясен: Разрешихме проблема с недостига на питейна вода на нуждаеща се общност, трансформирайки влажността на въздуха в безплатна питейна вода. След обстойно проучване и месеци работа с интердисциплинарния екип открихме, че е възможна такава транформация точно в този район."

Библорда произвежда пречистена вода от 5 генератора чрез системата на обратна осмоза. Системата изпраща водата до контейнер, който може да складира до 100 литна на ден. Както виждате във видеото, хората действително позлват билборда за чиста вода. За три месеца билборда е произвел хиляди литри.

Това е един невероятен ход от страна УТЕК за повишаване на публичността си; позитивната реакция на общността означава, че такива билборди могат да се поставят и на други места. "И двете организации, УТЕК и агенцията, сме много ентусиазирани от резултатите и въздействието на билборда върху местното общество, медиите и социалните мрежи. Най-много сме удовлетворени от това, че местните жители имат реална полза от него - имат достъп до безплатна питейна вода, който не са имали преди. Точно заради това е много възможно такива панели да бъдат поставени и в други райони на града." казва Апонте.


Източник:
http://www.fastcoexist.com/

Превод: Анастасия Велева

Powered by Web Agency