https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Младежите от защитено жилище в Казанлък се срещат с нов, необятен свят ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Понеделник, 11 Юли 2016 17:29, Фондация Сийдър

 

„Искам и те да живеят така, както аз живея своя живот!” е ка­тегоричен трудотерапевтът Тодор Ванков, когато разказва за младежите, които подкрепя в Защитеното жилище, управлявано от фондация „Сийдър” в Казанлък.


Воден от тази мисъл, от 2015 г. насам той организира десетки инициативи, бла­годарение на които младите мъже за пръв път се докосват до един далечен и различен свят от този, който познават зад стените на институциите, където са живели. Днес, след всички нови преживявания, които са натрупали през годината, благодарение на грижите на екипа от Защитеното жилище, момчетата са много по-уверени и самостоятелни.

 

„Забелязах, че всеки път, когато излизаме в града и сред природата те се чувстват много добре. Исках да им предоставя нови преживявания, които да им бъдат интересни и полезни. Така организирахме и първия ни пикник, на който си изкарахме чудесно. Силно ме изненада фактът, че момчетата за пръв път виждаха как се пали огън, как се прави барбекю и как се приготвя храна на него. Това ме мотивира още повече да продължа да организирам такива дейности за тях.

Два пъти ги заведохме на минерален плаж с топла вода в с. Ягода. Там за първи път видях интеграцията, която искам да виждам навсякъде. Хората, които бяха на басейн в този ден ги приеха много добре. Играха с тях заедно във водата, учиха ги да плуват, момчетата ни намериха нови приятели, с които още поддържат връзка.


В последствие инициирах да отидем на палатки. Всички от Защитеното жилище толкова се вълнуваха от това, че не спираха да говорят и да се подготвят за предстоящото пътуване, както и дълго след това си спомняха какво сме преживели. Отидохме за една нощ в местност близо до Мъглиж заедно с 6-те момчета, аз, мой колега от екипа и 2-ма социални асистенти, които ни помагаха в работата. Всички заедно разпънахме палатките, а момчетата от жилището се включиха в тази дейност с огромен интерес и ентусиазъм. Направихме си няколко разходки в местността и около реката. За тях това беше нещо съвсем ново и непознато – за пръв път виждаха река сред природата и им беше безкрайно интересно как тече водата в нея.

Вечерта всички заедно запалихме огън, като младежите ентусиазирано събираха съчки и дървета, поддържаха огъня, а един от тях прекара цялата нощ под звездите край огъня, наслаж­давайки се на тези нови вълшебни мигове в неговия живот. На сутринта си приготвихме закуска и прекарахме деня сред природата. Момчетата събираха плодове и билки и трупаха много нови моменти, наваксвайки за всеки ден, прекаран в затворените институции.”

От както живеят в защитеното жилище, управлявано от фондация "Сийдър" младежите правят и посещават много нови и вълнуващи места, благодарение на които вече се чувстват много по-сигурни, щастливи и уверени в себе си. Те често са сред природата, включват се в различни инициативи, част от тях имат работа, учат и се развиват непрекъснато.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..