Мариета Новак за насърчаването на ангажираността в общността ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Интервюта
Понеделник, 22 Април 2013 19:31, CSR BG


CSR Bulgaria е основен медиен партньор на тридневното обучение The Art of Participatory Leadership


Мариета Новак е работила в продължение на десет години външни и вътрешни комуникации в различни корпоративни, дипломатически, образователни и нестопански среди, главно в мултикултурни екипи. От 2002 г. тя работи в сферата на организационното, екипипно и личностно развитие, специализира в културни познания и улесняване на екипния процес. Тя участва в хостинг пространства, където хора от различни среди участват в реален диалог, проучване и изграждане на техните силни страни, като личност и екип, с цел да си сътрудничат при намирането на решения на проблемите, с които са се ангажирали. Нейни клиенти са предприятия (Renault-Nissan, Lek Sandoz, Erste Bank), неправителствени организации (Национален фонд за демокрация, Британски съвет, Международна взаимопомощ и развитие), образователни институции (United World Colleges Organisation, Университета в Любляна) и общности (Движение за Иновативни комункации).

 

 

Сподели момент от твоя опит когато прилагането на методи за насърчаване на ангажираността е довело до неочаквани резултати.

Два примера ми идват наум:

В словенския главен офис на голяма международна банка имаше конфликт в екипа на топ мениджърите, произтичащ от различните виждания за това как трябва да се постъпи при трудната икономическа ситуация в банката, което пък беше следствие на сериозната икономическа криза, разтърсила Словения тези месеци. В страната цареше хаос, недоверие в обществото и безнадежнст сред хората. Аз и моят партньор бяхме поканени да „направим нещо”, за да подпомогнем процесите в екипа на банката. Когато мениджърите дойдоха на семинара ги поканихме да напуснат заседателната маса и да седнат в кръг, така че да няма бариери помежду им. След кратко преставяне, всеки беше поканен да сподели какво би искал другите да разберат от него, от неговата гледна точка. Друг негов колега беше помолен да преразкаже какво е разбрал и да е сигурен, че всички са разбрали споделеното. Това беше всичко – само слушахме и потвърждавахме чутото, без да коментираме. За да бъдат чути всички прекарахме 3 часа, след което настана дълбока тишина и се зароди усещане на разбирателство между присъстващите. Някой предложи идеята екипът да се събере отново след 10 дни, през почивните дни, за да създадат заедно кризисна стратегия, която да се предложи на борда на банката. Всички се съгласиха. Това беше едно от първите единодушни решения на този екип от месеци, а може би и от години и доведе до незабавни координирани действия.

Вместо да организираме класическо новогодишно парти, заедно с моя партньор поканихме много разнообразна група от наши бизнес партньори – мениджъри, директори, активисти, учители на Pro Action Café (един от методите на Art of Hosting), което се проведе в уютно кафене в центъра на Любляна. Всеки имаше възможност да дойде със своята идея за проект или инициатива и да заеме една от масите, а останалите участници им помагат да доразвият идеите си. Сякаш увереността в силата на общуването се поднови само за една вечер. Сред многото проекти започнати тогава, продължиха и подобни срещи – като например съвместно с Националния музей на Словения организирахме публично World Café с въпрос „как може да се възроди силата на общността във времената на криза?”.

Защо би препоръчала на някого да отдели време и присъства на тридневно обучение по The Art of Hosting?

Всеки от нас е ангажиран и свързан с различни организации и мрежи където хората имат нужда от повече участие – независимо от тяхната роля и функция. В същото време много лидери, мениджъри, фасилитатори, граждански активисти не знаят как да създадат условията необходими за да се зароди именно тази култура на създаване от всички. Обученията The Art of Hosting предлагат именно това – прости, но ефективни методи за насърчаване на ангажираността около теми, които са наистина важни за хората. И нещо друго – учим чрез опита и участието, а не присъствайки на дълги лекции.

Какво е значението на думата hosting в името The Art of Hosting?

Става въпрос за създаване на условия, в които хората се въвличат в смислени разговори, които водят до мъдри действия, за които те се чувстват свободни и в същото време фокусирани, вдъхновени и ангажирани, креативни, но и проактивни. Представете си най-добрия разговор по време на вечеря с приятели, който сте имали!

 

Powered by Web Agency
 

CSR Видео