https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/183936musala_soft_front.jpg
Мусала Софт

Мусала Софт (www.musala.com) е водеща българска компания в сферата на софтуерните услуги, специализирана в изграждане на цялостни софтуерни решения, реинженеринг и интеграция на информационни системи, мобилни приложение, ИТ консултиране. Компанията има богат опит в предоставяне на софтуерни услуги, обхващащи всички елементи от жизнения цикъл на продукта или решението. Мусала Софт е с доказана репутация на надежден бизнес партньор благодарение на множеството си успешни проекти и доволни клиенти.

Powered by Web Agency
 

История

Мусала Софт е създадена през 2000г. с първи клиенти стартиращи иновативни компании в Силициевата долина, САЩ. След прецизен одит през 2002г стартират първите проекти за глобални компании – признание за професионализъм и потенциал. Зараждат се дългосрочни сътрудничества с големи клиенти и партньори. С бързи темпове Мусала Софт успешно изгражда партньорски взаимоотношения с множество чуждестранни компании – IBM, SAP, SIEMENS, HP, Едуардо Миролио и др; големи компании представени в България - OMV, ДСК, Мобилтел, Vivacom; държавни институции в ЕС - Митническите служби на Холандия, българската данъчна администрация и др.
С оглед на дългосрочната мисия на Мусала Софт да разбира нуждите на клиентите си и да им предоставя ефективно висококачествени решения, компанията следва задължителни стандарти по отношение на постоянната комуникация с клиента, преглед на свършената работа, услугите и продуктите, а също така гъвкавост, иновативно мислене и постоянен стремеж към оптимизация на стандартизираните процеси. Паралелно изграждаме Мусала Софт като работодателска марка, към която всеки служител е съпричастен чрез различни инициативи и идеи. Спомагаме за развитието на „мусаленски дух“, осигурявайки индивидуален кариерен път за всеки служител, постоянно развитие, сигурност и стабилност, предизвикателни проекти, обмен на знания, баланс между професионален и личен живот, уважение към личността.
Компанията е с над 240 служители, които освен отлични професионалисти са и хора със “зелено съзнание” и стремеж към природо-съобразен и полезен за обществото начин на живот. Инициативите ни са свързани с дългосрочно опазване на околната среда, както и с непрестанно мотивиране на екипа за включване в различни еко-кампании; подпомагане на различни неправителствени организации и фондации. Основно направление е стимулирането на собствени и външнофирмени инициативи, свързани пряко с развитието на младите таланти в сферата на информационните технологии, както и сътрудничество с институции, стимулиращи именно високо качество на българското образование.
В Мусала Софт сме единни и както екипът подкрепя корпоративните CSR политики, така и компанията приема нови идеи от служителите и реализира успешни и полезни за обществото кампании. Споделяме принципа, че заедно можем повече и ако само един от нас успее, това е победа за всички ни.

Околна среда

Енергоспестяващ офис - разходи за енергийна ефективност и намаляване замърсяването на околната среда

Контрол върху замърсяването - „ Частен облак”, виртуализация и стотици токсични батерии по-малко

Рециклиране - Разделно събиране на отпадъци и инициатива “Безпризорна хартия” за добри каузи


http://www.musala.com/press/PR_2013_04_16/BG/press.html

http://www.musala.com/press/PR_2012_09_25/BG/press.html

http://www.musala.com/press/PR_2013_04_11/BG/press.html

Знание и Образование

 

 • Конкурс по програмиране (www.codeit.bg) – вече 13 години най-елитния национален конкурс по програмиране в България с десетки партньори и стотици участници. В конкурса Мусала успешно сътрудничеството с Президентство на Република България, елитни образователни институции, бизнес и неправителствени организации;
 • Портал InfoMan (infoman.musala.com) - поддържа общество на ученици и учители с интереси в състезателната информатика;
 • Академия за ИТ лидери (fmisociety.org/ITLeadersAcademy/) – съвместно с ФМИ, Софийски Университет - серия от бизнес и научно-ориентирани лекции от ИТ визионери;
 • Международна стажантска програма - стартира през 2005 с идеята освен стандартните ползи от стажа да допринесе за изграждането на „граждани на света“; участвали са над 150 студента от България, Германия, Франция, Англия, Испания, Мароко и др.;
 • Национална кампания за популяризиране на софтуерната индустрия сред ученици и студенти в България. Инициативата включва провеждане на практически обучения в профилирани училища и висши учебни заведения. По време на обученията се отиграват модели за работа в екип и видовете роли в него; практически се "тренира" разработка на софтуер чрез използването на гъвкави Agile/Scrum методологии; запознаване с разнообразието от възможности за професионална реализация в една ИТ компания и подготовка на студентите за съответната реализация - какво представлява едно интервю за работа в софтуерна компания и какво могат да очакват.
 • Образователни игри за малки деца - базирани на iOS/Android, игрите целят стимулиране ученето при най-малките и дават досег с България на българските деца в чужбина; Мусала Софт получава Международна награда „European Seal of e-Excellence“ за отлични постижения в сферата на иновациите - разработени образователни игри за iOS от Форум за e-Excellence - European Multimedia Forum. Игрите „Мозайка“, „Буквите“, „Букви с витамини“ по модерен и интерактивен начин учат в ранна възраст децата на българската азбука и развиват техните познавателни способности.
 • Подпомагане на конкурси/програми, развиващи младите таланти с интереси в областта на информатиката и точните науки – Годишни турнири по информатика, Републиканска олимпиада по информатика за студенти, Републиканска олимпиада по информатика за ученици, Конкурс на МОМН „Млади таланти“, националния конкурс „Уреди за кабинета по физика“, организиран от Софийски клон на Съюза на физиците в България, инициатива "OpenEDU 2013 - Училище за живота" на МОМН, „Мениджър за един ден“ на Junior Achievement, Менториране на учители по информатика в инициативата на НПО „Заедно в час“ , подкрепа на националния отбор по информатика и др.

 

Социални инициативи

Част от политиката за социална отговорност на компанията е предоставянето на технологични или други продуктови дарения на неправителствени организации, фондации, Домове или институции в нужда. Паралелно по инициатива на служителите на компанията се организират благотворителни турнири по билярд, канадска борба, покер, шах и др. Събраните суми от служителите по време на благотворителните турнири, както и предоставен от компанията хардуер, се събират във вътрешнофирмен фонд „Добро дело“ и се даряват на различни групи в нужда. Различна форма на дарения към момента са правени за:

 

 • Компютри за български училища в чужбина;
 • Дарение на компютърни конфигурации в център за хора с увредено зрение „Витоша“, гр. София;
 • Дарения в SOS детски селища, с. Дрен ;
 • Дарение на компютри, необходими за въвеждането на единния европейски номер 116 000. Телефонната линия е в помощ на изчезнали деца. Към момента номерът функционира в 15 от 27-те държави-членки на ЕС, а от декември 2012 заработи и в България. Оператор на горещата линия ще е Фондация “Център Надя”, която работи в тясно сътрудничество с МВР и Главна дирекция „Криминална полиция“;
 • Дарение на храна и консумативи за „Фондация за Нашите деца“ (detebg.org);
 • Детски дрешки за дом за приемна грижа към фондация „За Нашите Деца“;
 • Дарение ДДРЛГ „Асен Златарев“, гр. Враца и др.

 

Фирмата създава среда, в която хората са не само колеги, но стават и приятели. Развиват се различни извънработни инициативи по идея на компанията или на самите служители - футбол, шах, покер, каяци през лятото, велоразходки, планински походи, благотворителен книжен панаир, регулярен фотоконкурс и др. Ежегодно се организират забавни събития - тийм билдинг, коледно тържество, рожден ден на Мусала Софт. Всички те са насочени към служителите и техните семейства. „Малките мусаленци“ винаги имат специално място в живота на компанията – като част от коледните празненства, първи март, международен детски празник и др. Признание за постиженията в областта на развитие на човешкия капитал е първа награда в категория „Развитие на човешките ресурси” на списание Forbes България в конкурс „Forbes Business Awards”.

Сертификати и внедрени стандарти

Информация за стандарти, внедрени от банката, всякакви сертификати, предимно със социална и еко насоченост, както и всякакви обществено значими признания.

Мусала Софт следва международно признати модели и стандарти за управление на качеството на проектите и на софтуерната разработка. Компанията е сертифицирана по ISO 9001:2008, IT Mark и ISO 27001:2005, като изградената система за управление е обогатена с добри практики от гъвкавите методи (Agile). Мусала Софт е сертифицирана по ISO 14001– система за управление на околната среда и следваме препоръките на стандарт ISO 26 000 за корпоративна социална отговорност.

 

ISO 9001:2008ISO 14001:2004ISO 27001:2005

Награди в сферата на КСО

 • За дарител
 • За зелена компания
 • За инвеститор в обчеството, образованието, науката, околната среда или пр.
 • За маркетинг с кауза
 • За някоя конкретна социална кампания, ако има спечелен приз
 • За добри КСО практики като цяло и цялостна КСО политика

Безспорната разпознаваемост на Мусала Софт като елитна и високопрофесионална компания не само сред клиентите, но и на пазара на труда, е плод на над 13г. консистентна стратегия за позициониране сред професионалните и академични среди. Във връзка с активните дейностите в сферата на образованието, Мусала Софт е отличена с награда за отговорен за отговорен бизнес в категория „Инвеститор в знанието“ от Български форум на бизнес лидерите и е финалист в престижните Европейски отличия за корпоративна и социална отговорност „European CSR Awards 2013“ - Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна.
Целите на компанията са да продължава да инвестира в каузи, които са свързани с дейността на Мусала Софт и имат важна обществена и социална значимост.

 

Вижте всички награди на Мусала Софт

Мусала Софт - Видео

CSR Report 2011

CSR Report 2011