Театър на Улицата ПДФ Печат Е-мейл
Други проекти
Четвъртък, 07 Юни 2012 14:33, CSR News

 

снимка: transformatori.netСдружение Трансформатори и ЧЕЗ България обявяват отворена покана за участници в акция по изрисуване на 51 ревизионни електро-табла по протежението на улица „Г. С. Раковски” в гр.София. Инициатива се извършва със съдействието на Столична Община.

След миналогодишната акция УЛИЦА КУТИЕНА, Сдружение Трансформатори и ЧЕЗ България организират нова още по-мащабна и живописна трансформация на любимата ни улица „Г.С.Раковски”.


Целта на инициативата е да се облагородят и естетизират ревизионните табла като елементи от градската среда. Посредством художествена намеса, акцията се стреми да допринесе за уникалния артистичен дух на улица „Раковски”, както и за красивия и европейски облик на София.

Контекст

Улица „Раковски” е една от най-представителните улици на столицата. Тя минава през различни градски зони свързвайки различни обществени сгради и туристически забележителности : Френска Езикова Гимназия, 1ва Градска Болница, Сградата на ЧЕЗ България, Сградата на Европейския Съюз, НАТФИЗ, Театър 199, Театър Сълза и Смях, Театър Българска Армия, Чешки Културен Институт, Министерство на Финансите, Министерство на Икономиката Енергетиката и Туризма, градина Кристал, Централен Военен Клуб, Руската Църква, храм Свети Александър Невски, храм Света София, Национална Опера и Балет.

Най-атрактивната част на улицата е между бул. „Васил Левски” и бул. „Княз Александър Дондуков”. Ще бъдат изрисувани всички ревизионни табла в този участък. Техният брой е точно 51. Голяма част от „заподозрените” за трансформиране табла са в непосредствена близост до изключително знакови обществени сгради и пространства.

Тема на акцията

Театър на Улицата.

„Раковски” ни очарова с многобройни театрални зали и културни институции, галерии и арт дюкянчета. Макар и разнолика в различните си части, улицата е място от културната карта на София, утвърдено като „улицата с театрите“.

 

Театърът излиза на улицата и улицата се превръща в театър.

Изрисуваните табла се превръщат в сцена за героите на града.

Изрисуваните табла пресъздават пиеси от градския живот.

Изрисуваните табла преразказват приказните истории на София.

Общи условия за участие

Целта на отворената покана е да бъдат избрани млади творци, които да изрисуват ел-таблата. (вижте снимки тук)

Могат да участват професионални художници или любители, всички които имат творчески идеи, усет към изобразителното изкуство и желание да допринесат за красивия облик на столицата чрез рисунките си. Кандидатите трябва да са пълнолетни и могат да участват индивидуално или в екип.

За участие се изисква да се изпрати една или повече идейни скици за рисунка върху ревизионно табло като няма ограничение за стила и техниката на рисуване. Рисунката трябва да отговаря на зададената тема.

Желателно е участниците да посетят ул. „Г.С.Раковски” и да разгледат ревизионните табла в участъка между бул. „Васил Левски” и Бул. „Княз Александър Дондуков”. По желание на участниците рисунките могат да бъдат създадени за конкретно ревизионно табло.

Срок и форма за подаване на предложения

Скиците се изпращат като прикачени файлове (с размер не повече от 5МВ и формат JPG или PDF) по мейл на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Мейлът трябва да съдържа кратък текст, представящ концепция и отношение към задачата, както и кратко представяне на автора – име, възраст, телефон за контакт, професионални интереси и опит.

Предложения се приемат най-късно до 17ч на 17 юни 2012. Участниците ще бъдат обявени на 18 юни на www.transformatori.net

Въпроси можете да задавате на Гергана Тилева / Сдружение Трансформатори / 0885 88 42 42      

Възнаграждение и материали

Крайната цел е да бъдат избрани 17 художника, като всеки един ще изрисува 3 ел. табла.

Всеки художник ще получи средства за материали и възнаграждение на обща стойност 500лв.

Според резултата от отворената покана, броят на участниците и възложените табла за изрисуване би могъл да варира, запазвайки същото съотношение на финансовите параметри.

Реализация

Кампанията по изрисуването на ел.таблата започва на 23 Юни.

В рамките на 10 дни авторите трябва да реализират рисунките.

След обявяване на участниците, на всеки един от тях ще бъде възложени 3 ел. табла с конкретно местоположение. Участниците трябва да подготвят предварителни идейни скици за съответните табла и да ги съгласуват с екипа на „Трансформатори“.

Таблата ще бъдат предварително почистени, грундирани и приведени във форма годна за боядисване/рисуване.

Ред и безопасност

Участниците, които ще вземат участие в изрисуването на ревизионните табла, трябва да спазват следните условия:

 

  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла по никакъв начин да не нарушават реда и спокойствието на пешеходците, живущите и работещите на ул. Г.С.Раковски”
  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла да се извършват в дух на уважение към градската среда, без да замърсяват и променят облика на други елементи от градската среда в съседство.
  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла да бъдат извършени съобразно технически инструктаж за безопасност на работа предварително направен от технически екип.
  • Дейностите по изрисуване на ревизионните табла да бъдат извършени, така че по никакъв начин да не нарушават функционирането на самите ревизионни табла – всички врати на табла да останат отваряеми и всички прилежащи информационни табелки да останат видими и четливи.

 


Авторски права

Участниците реализират творбите си, като по своеобразен начин даряват изкуството си на града и неговите обитатели.

Рисунките остават неизменна интелектуална собственост на техните автори.

Всички произведения трябва да бъдат специално и единствено създадени за този проект. Авторите на рисунките носят отговорност в случай, че трети лица имат претенции за авторски права относно рисунките.

Участниците предоставят на Сдружение “Трансформатори” и неотменимо право за публично разпространение и използване без ограничения във времето и без финансови ангажименти, но винаги споменавайки имената на авторите.

Трети лица могат да разпространяват медийни продукти представящи произведенията/рисунките единствено след споразумение и съгласие от страна на Сдружение Трансформатори.

Всички участници ще подпишат договор и декларация, с която се съгласяват с условията за участие, ред, безопасност и авторските права.


Източник: transformatori.net

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Събития и Обучения

NOEVENTS