Флоранс Вайзбрук: Бизнес без КСО политика е бавно гаснещ бизнес ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общ характер
Четвъртък, 06 Юни 2013 19:00, CSR News


Флоранс Вайзбрук Флоранс Вайзбрук е Директор на бизнес клуб FACE Somme, създаден през далечната 1993 г. от 13 водещи френски фирми. Днес организацията обединява близо 4000 големи и средни компании от цял свят, работещи за облагородяване КСО средата във Франция, в частност – социална интеграция, честен труд и липса на дискриминация на работното място – едни от ключовите принципи на Глобалния договор на ООН.


Флоранс вече 8 години води лекции в Université de Picardie Jules Verne, Франция в областта на КСО, психология на обучение през целия живот, мениджмънт на равноправните отношения и др. От години се занимава активно в сферата на КСО, организира различни практически ориентирани обучения за представители на публичния и частния сектор във Франция, одити в същата област, провеждане на конференции в сътрудничество с Европейската комисия и др
.

Тя е з
а първи път в България, в качеството си на водещ специалист по управление на КСО във Франция и Белгия и ще води обучение по КСО.


Как бихте дефинирали корпоративната социална отговорност (КСО)? Може ли да се каже, че тя се превръща в задължителен елемент за успех?

В последните години темата за КСО стана много актуална в Европа, но за съжаление битува грешното схващане, че КСО е самоцел, а не средство за успех. Нашата задача е да променим тези нагласи и да насочим вниманието и усилията на частния сектор в правилната посока.

Дефинициите за КСО са много – съществуват толкова дефиниции, колкото и позиции по въпроса. Все пак определението, което ми допада най-много и което смятам в пълна степен кореспондира с днешната реалност, е това на Brundtland, 1987 г.: „КСО е развитие, което отговаря на нуждите на настоящето, без да излага на риск способността на бъдещите поколения да посрещат своите собствени потребности.” Мога само да добавя, че КСО са всички онези изисквания, очаквания и желания на днешното общество, взети заедно.

Дали КСО е задължителен елемент за успех? Всъщност КСО е неминуем фактор за успех! Бизнес без КСО политика е просто един бавно гаснещ бизнес.


Прилагането на КСО практики в организацията ни би ли довело до по-голямо предимство пред конкурентите ни?

Със сигурност! Много са примерите за интегрирани КСО дейности, чрез които значително се повишава добавената стойност на организацията. Статистиките сочат, че най-вече в кризисни ситуации (бел.авт. несъмнено Европа се намира в такава към момента), корпоративната социална отговорност е тази, която помага на бизнеса да оцелее сред конкурентите си. Така че отговорът на въпроса ви е ДА – с много големи букви.


А в такъв случай, КСО изисква ли промяна на модела на управление на една организация?

Корпоративната социална отговорност изисква цялостно административно, управленско, дори ценностно преобразяване на организацията. Много мениджъри изпадат в паника, когато разберат това, и си казват „защо трябва да променям нещо, при положение, че на този етап ситуацията в организацията ми е задоволителна?” Ще ви дам много кратък отговор на този въпрос, който ще развия по-подробно и аргументирано на 21 юни в София. Интегрирането на КСО стратегия в организацията е важно управленско решение. Подобно на всяко едно нововъведение, ако тази стратегия е обсъдена, обмислена и имплементирана в добре работеща и развита рамка, нейният успех е гарантиран – вие ще разполагате с много по-мотивиран, обединен и спокоен екип, който ще работи за по-високи резултати. Не смятате ли?


Какви са приоритети на ЕС по отношение на КСО?

Бяха нужни доста години, за да могат хора с различни мнения и възгледи от различни държави да се обединят около единно становище за нуждата от стимулиране на КСО. ЕС излезе с позиция по тази тема за първи път през далечната 2001 г., но едва миналата година беше стартиран цялостен процес за реформи на европейско ниво. Сега следва синхронизиране между европейското законодателство и законите на националните държави в областта на КСО. Тепърва предстои да разберем ще има ли нови директиви, чрез които държавите-членки да приемат актуални закони и правила за стимулиране на КСО? По време на обучението на 21 юни ще ви обясня подробно сценария за промяна и заедно ще поразсъждаваме върху него.


Как гледате на уравнението КСО = устойчив и лоялен бизнес?

За мен това е една от най-практичните, кратки и ясни дефиниции за КСО. Предполагам ще се съгласите с мен, че от изключителна важност в момента е как да направим бизнеса си по-устойчив и лоялен в състояние на криза именно чрез интегрирането на КСО в управлението. Уверявам ви, че конкретни начини и методи вече съществуват и при това дават много добри резултати. Някои от тях ще ви представя на обучението в София.


Във връзка с последното, което споменахте, какво да очакваме от обучението в София на 21 юни?

За да съм искрена, ще кажа, че много се вълнувам от предстоящата среща. За мен ще бъде полезно и любопитно да чуя българската гледна точка по въпроса за КСО и в допълнение да представя своята. Освен всички теми, които засегнахме до момента, обучението ще включва описание на процеса на създаване и интегриране на КСО, рамките и нормитем, свързани с КСО, както и безотказни рецепти за успех чрез КСО.


Интервюто е подготвено от екипа на Асоциация КСО-България.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..