https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
20 февруари - 17 март 2012: Black & White & Jazz ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 06 Февруари 2012 00:00, Credo Bonum

 

 

Кога:

понеделник, 20 февруари - 17 март 2012 г.

Къде:

Галерия Credo Bonum

Край:

18:30 часа


Фотографии на Дюк Елингтън, Луис Армстронг, Майлс Дейвис, Били Холидей, Ела Фицджералд, Рей Чарлз, Нат Кинг Коул, Арета Франклин и много други се показват за първи път в галерия Credo Bonum.


Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ и „Гъливер Фотос“, официален представител на фотографската агенция Getty Images, представят изложбата „Black & White & Jazz”, посветена на американските джаз легенди през Месеца на афроамериканската история. Изложбата, която ще продължи до 17 март, представя серия биографични портрети на някои от най-значимите афроамерикански джаз легенди, които стоят като жалони в развлекателната индустрия в световен план. 

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик и Цветелина Бориславова, основател на фондация Credo Bonum, ще открият официално изложбата в понеделник, 20 февруари, от 18.30 часа. Специално участие тогава ще вземе и Рут Колева, която ще изпълни няколко емблематични джаз произведения.

Изложбата е в чест на Месеца на афроамериканската история, който се отбелязва в САЩ от 1926 година насам, и почита приноса на афроамериканците към културния и политически живот на американската нация. Фотографиите в експозицията са смесица от официални студийни портрети и непринудени динамични образи, правени през периода от 1938 г. до 2008 г. Те пресъздават епизоди от личните истории и трудно постигнатите победи на тези влиятелни афроамериканци, допринесли за оформянето на живота на своята нация през последните 150 години. 

За пръв път колекциите на Getty Images са изложени за българските зрители и те имат възможността да се впуснат във вълнуващо пътуване из живота на джаз легендите. От „Първата дама на песента“ – Ела Фицджералд, почиваща си в хотелска стая в Лондон, до пианиста, композитор и ръководител на оркестър Дюк Елингтън в момента, в който получава целувка от танцьорка в парижки клуб, тези изумителни фотографии отварят очите и умовете за отпечатъка на афроамериканците върху световната музика. 

В изложбата ще бъде представена и българската следа – афроамериканските музиканти, посещавали България през изминалите десетилетия. Непоказваните досега снимки са дело на българския фотограф-художник, носител на множество награди и реализирал изложби в Париж, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Ерусалим и редица други градове – Зафер Галибов. Понастоящем, Зафер Галибов е докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН, но съдбата го е отвеждала на научни експедиции в Хималаите и Антарктида. Неговата страст към джаз музиката силно личи във фотографиите му. 

„Black & White & Jazz” показва историята на Америка в необичайна перспектива чрез родения от сливането на африканската и европейската музикални традиции джаз. Музиката, която се харесва еднакво на всички, създава култура, в която колективното и индивидуалното са неразривно свързани и в която хората биват оценявани според възможностите си, а не според расата или друг второстепенен признак. 

Медийни партньори на изложбата са радио JazzFM, JCDecaux България, водещата фирма в сферата на външната реклама у нас, и безплатният, културен гайд „Програмата“.

---------
Повече за Месеца на афроамериканската история

Месецът на афроамериканската история е вдъхновен от Картър Удсън, известен учен и историк, които учредява Седмицата на афроамериканската история през 1926 г. Той избира втората седмица на февруари, за да съвпадне с рождените дни на президента Ейбрахам Линкълн и аболициониста Фредерик Дъглас.

Честванията са удължени до месец през 1976 г. по повод 200-годишнината от създаването на САЩ. Президентът Джералд Форд призовава американците да "използват възможността да почетат твърде често пренебрегваните постижения на афроамериканците в историята на всяка една област". 

Американският президент открива всяка година Месеца на афроамериканската история с тържество в Белия дом. През 2009 г., встъпването в длъжност на Барак Обама, първият американски президент от афроамерикански произход, придава специално значение на Месеца на афроамериканската култура. В своето встъпително обръщение, президентът Обама изразява признание към историческата значимост на момента, в който "човек, чийто баща преди по-малко от 60 години вероятно е нямало да бъде обслужен в местен ресторант, сега може да застане пред вас, за да положи най-святата клетва".

Powered by Web Agency