Грийнпийс превзе руска нефтена платформа в Арктика ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Петък, 24 Август 2012 13:17, CSR News

 


Печорско море, 24 август, 2012 г. — Тази сутрин екип от активисти на „Грийнпийс”, включително изпълнителният директор Куми Найду, се качиха на арктическата нефтената платформа „Приразломная” на Газпром, намираща се в Печорско море (югоизточната част на Баренцово море).

В 4 ч. сутринта екипът се спусна с надуваеми лодки от кораба на Грийнпийс „Артик сънрайс” и се изкачи на платформата. Шестима катерачи заеха позиции на структурата и спряха работата й. Исканията на активистите са „Газпром” да изостави плановете си за добив на нефт в Арктика. Екипът има достатъчно запаси, за да изкара няколко дни на платформата.

От платформата изпълнителният директор на Грийнпийс  Куми Найду заяви: „Ние се изкачихме на тази ръждясала платформа с поръчение на над 1 милион души, които се присъединиха към кампанията за спасяване на Арктика. Тук сме от тяхно име. Стоим и рамо до рамо с местните хора, които миналата седмица подписаха обща декларация, че протестират срещу добива на нефт тук, където са техните земи”.

“Както и при безразсъдните планове на Shell да надупчи Аляска, въпросът не е дали ще има нефтен разлив в Арктика, а кога той ще се случи. Единственият начин да се спре катастрофален разлив в този уникален район е като се забранят напълно всякакви сондажи и добив.”

Руският енергиен гигант Газпром иска да започне операции по добив на нефт в началото на следващата година, като така да стане първата компания, добиваща нефт в Арктика. Миналата седмица Грийнпийс откри, че компанията оперира без наличие на официален план за справяне с нефтени разливи. Такъв план е бил одобрен през 2007 г. с давност 5 години, като в официално писмо руското правителство е признало, че нов план не е бил одобряван.

Арктика е едно от най-сложните и враждебни места за добив на нефт на планетата. Сондажните територии, където Газпром ще дълбае, са покрити с дебел лед през повече от 2/3 от годината, а температури от -50˚C са обичайни. Печорско море се отличава със страховити бури и по време на дългата полярна зима е потопено с месеци в почти тотална тъмнина. Въпреки тези екстремни рискове, Газпром не е оповестил публично целите аварийни планове за справяне с нефтени разливи, а показва само части от тях. Но дори и тези части демонстрират, че компанията е абсолютно неподготвена да се справи с инцидент в далечния север и че ще разчита на допотопни методи за изчистване – като лопати и кофи – които просто не работят при ледени условия.

Миналата седмица  Грийнпийс Русия и WWF Русия излязоха с независим доклад на експерти, които развиха модели на сценарии на нефтени разливи на платформата „Приразломная”. Заключенията на множеството направени модели са, че е възможно замърсяване от над 140 000 кв.км открити води и 3000 км брегова ивица.

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..